Eén op drie Parkinson-patiënten hallucineert

Het is al langer geweten dat Parkinson meer is dan een bewegingsziekte, maar van veel bijkomende symptomen is de oorzaak niet gekend, laat staan dat er een remedie is gevonden.
Neurologen en psychologen van de Gentse Universiteit hebben zich gebogen overcognitieve vaardigheden, hallucinaties en gedragsproblemen. Zij kwamen tot de vaststelling dat parkinson-patiënten tekorten hebben in hun ruimtelijk geheugen, maar ook moeilijk nieuwe taken kunnen aanvatten en organiseren. Net als patiënten met een oogkwaal kunnen ze ook last hebben van visuele hallucinaties.

«Deze visuele hallucinaties komen frequent voor, bij zowat 37% van patiënten. Ze treden overwegend op wanneer de ogen open zijn. De patiënt ziet dan een gevormd beeld dat wazig is en vaak beweegt. Dit kan seconden tot minuten duren. Vooral oudere patiënten hebben er last van in een gevorderd stadium van de ziekte», aldus de onderzoekers.

Daarnaast blijken parkinson-patiënten minder flexibel en gehecht aan bepaalde ideeën, wat leidt tot een gebrek aan initiatief en gedragsmoeilijkheden. «Helaas worden de gedragsproblemen bij Parkinson-patiënten nauwelijks beïnvloed door de huidige medicatie.»
31 mei 2005
Bron: Metro
meer over
zie ook rubriek