Ziekenhuisbacterie slaat toe in rusthuizen

Nieuw onderzoek leert dat de ziekenhuisbacterie nog sneller oprukt dan gedacht. Tegenwoordig teistert ze ook rust- en verzorgingshuizen.
Er woeden twee soorten ziekenhuisbacteriën in ons land: mrsa en MREA in het jargon. Het gaat om ziektekiemen die in enkele jaren tijd haast volledig resistent werden tegen antibiotica - vooral door overmatig en ondoelmatig gebruik ervan.

Ondanks een lichte daling van het verbruik van antibiotica als gevolg van een intensieve overheidscampagne, blijft de ziekenhuisbacterie' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>ziekenhuisbacterie verder oprukken. België behoort met Frankrijk en Spanje tot de zwaarst getroffen landen van Europa. De minister van Volksgezondheid, Rudy Demotte (PS), antwoordde op een parlementaire vraag dat de jaarlijkse dodentol elk jaar oploopt tot 2.500 à 3.000. Dat zijn meer doden dan er in het verkeer vallen. Vijf tot tien procent van alle patiënten in een ziekenhuis raakt besmet, dat levert jaarlijks 110.000 infecties op.

Nieuw onderzoek leert dat mrsa inmiddels veel sneller dan gedacht oprukt in zorg- en wooncentra. Een staal van vijftig tot zestig rusthuizen werd intensief onderzocht.

,,Het resultaat is veel slechter dan verwacht'', zegt een van de betrokken onderzoekers.

Dat de ziekenhuisbacterie ook toeslaat in rusthuizen, is op zich niet onverwacht. De omvang van het fenomeen is wel verontrustend. Hoe erg de toestand precies is, wordt pas vandaag bekendgemaakt door Volksgezondheid, omdat de verwerking van de meetgegevens nog aan de gang is. ,,Maar de aanwijzingen zijn nu al voldoende duidelijk om nationale aanbevelingen uit te werken voor de rusthuizen.''

Die richtlijnen worden toegelicht op twee symposia, dit en volgend weekeinde.
27 mei 2005
meer over
zie ook rubriek