Geen Nederlands in een Brussels ziekenhuis? Meteen Bert Anciaux bellen

De Vlaamse minister voor Brussel, Bert Anciaux (Spirit), verzamelt getuigenissen van Vlaamse patiënten die in Brusselse ziekenhuizen niet behoorlijk in het Nederlands werden behandeld of geholpen. Zijn actie loopt tot 10 juni.
Een en ander past in het bezoek van de verslaggeefster van de Raad van Europa, Minodora Cliveti, aan ons land enkele weken geleden. Ze kwam de taalproblemen in de Brusselse ziekenhuizen onderzoeken. De aanleiding was een petitie van Nederlandstalige mandatarissen uit Brussel en de rand. Ze stelden het taalgebruik in de Brusselse ziekenhuizen aan de kaak. Nederlandstalige patiënten worden in de meeste ziekenhuizen niet in het Nederlands geholpen, was de conclusie van Cliveti.

Om het dossier van de Vlamingen te steunen en te versterken wil minister Anciaux op korte termijn getuigenissen van Vlaamse patiënten in Brusselse ziekenhuizen verzamelen en die overmaken aan de Raad van Europa. Met zijn actie wil Anciaux ,,voor eens en voor altijd aantonen dat het gaat om een reëel en significant probleem waarmee Vlamingen in Brussel te maken hebben''.

De minister roept alle Vlamingen die in het verleden zijn geconfronteerd met een gebrekkige Nederlandstalige dienstverlening in de Brusselse ziekenhuizen op zich kenbaar te maken. Ze kunnen op twee manieren hun verhaal doen bij de minister: via de website van de Vlaamse overheid of via de Vlaamse Infolijn.

De actie loopt tot en met vrijdag 10 juni. De minister wijst erop dat de actie beperkt is in tijd omdat eind juni het dossier wordt behandeld in de Raad van Europa.
26 mei 2005
meer over
zie ook rubriek