Tandartsen hebben hulp nodig

Het Verbond der Vlaamse Tandartsen (VVT) wil 2.500 nieuwe banen creëren voor tandartsassistenten. Dat doel moet in 2010 bereikt zijn, staat in het strategisch toekomstplan van het VVT dat vanaf vandaag wordt voorgesteld op het vierjaarlijkse congres in Oostende.
De extra assistenten moeten de 8.300 erkende tandartsen in België ontlasten van allerlei taken, zoals de telefoon opnemen, patiënten ontvangen en de administratie bijhouden. Momenteel zijn er in ons land 1.500 assistenten bij tandartsen aan het werk. De tandartsen kunnen volgens de VVT de kwaliteit van de tandheelkundige verzorging in de toekomst niet meer garanderen.

,,De werkdruk is veel te hoog in Vlaanderen", zegt Stefaan Hanson, directeur van de VVT. ,,Tandartsen zijn hier dag en nacht in touw, en ook in het weekend." Dat heeft er volgens hem toe geleid dat meer dan de helft van de afgestudeerde tandartsen naar het buitenland uitwijkt. Vooral Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Italië zijn favoriete bestemmingen omdat ze een aangenamer werkklimaat zouden bieden.

Kort gesteld moeten tandartsen in België te hard werken voor te weinig geld, meent de VVT.

,,Maar dat is niet alleen met meer centen te compenseren", vindt Hanson. Na de ongebreidelde groei in de jaren negentig moet het huidige tekort aan tandartsen door nieuwe assistenten opgevangen worden.

Een andere ontwikkeling is de groei van het aantal groepspraktijken, waarbij meerdere tandartsen een assistent delen.

De Vlaamse tandartsenbond vraagt de betrokken regeringen de nodige inspanningen te doen ,,om te komen tot een meer rationele praktijkorganisatie en een aantrekkelijker beroep'', aldus het VVT. Anders zullen veel tandheelkundigen naar schatting van de VVT-directeur binnen tien tot vijftien jaar het beroep verlaten.
26 mei 2005
meer over
zie ook rubriek