Steeds meer IVF-behandelingen door terugbetaling

Almaar meer paren proberen zwanger te geraken via een vruchtbaarheidsbehandeling. Sinds de ingrepen worden terugbetaald, is het aantal behandelingen met bijna de helft gestegen.
Sinds juli 2003 worden vruchtbaarheidsbehandelingen terugbetaald. Elke vrouw jonger dan 42 jaar heeft recht op zes behandelingen in een van de achttien fertiliteitscentra in ons land. De tussenkomst maakt dat in plaats van op zijn minst 1.250 euro per poging slechts 150 tot 250 euro moet worden betaald.

De nieuwe regeling heeft voor een boom gezorgd in het aantal behandelingen. In 2004 werden 13.556 behandelingen uitgevoerd, een stuk meer dan de 9.091 in 2003.

,,Er heeft zich een groot inhaalmanoeuvre voorgedaan'', zegt professor Paul Devroey, hoofd van het Centrum voor Reproductieve geneeskunde van het AZ-vub. ,,Mensen die vroeger de financiële ruimte niet hadden, kunnen het zich nu wel permitteren. De stijgende vraag bewijst dat het een gezinsvriendelijke maatregel is waar nood aan was.''

De centra kunnen voorlopig inspelen op de vraag. Devroey: ,,De wachttijd is iets langer dan vroeger, maar niet in die mate dat we de vraag niet kunnen volgen. Wie vandaag belt, kan een afspraak maken in september. Wat we bewust doen, is proberen om de instroom van buitenlandse paren te beperken. Ze maken nu een derde uit van onze patiënten. Maar we zouden er veel meer kunnen nemen als we willen.''
25 mei 2005
meer over
zie ook rubriek