Minder herval na 'genezing' borstkanker

Vrouwen als Kylie Minogue, bij wie borstkanker wordt vastgesteld in een vroeg stadium, hebben een behoorlijke kans op herstel. Maar zelfs als alles achter de rug lijkt, bestaat het risico dat ze hervallen. Als de tumor verwijderd is, de chemotherapie of de bestralingen zijn afgelopen en de patiënt 'voorlopig genezen' verklaard wordt, duikt de borstkanker bij gemiddeld een vrouw op de drie weer op in de volgende tien jaar. De kans op herval kan gevoelig dalen bij vrouwen die het medicijn Herceptine nemen, blijkt uit recente studies.
herceptine is een geneesmiddel dat gebruikt wordt bij patiënten met gevorderde, uitgezaaide borstkankers. Dat het ook de terugkeer van vroegontdekte tumoren kon voorkomen, was nog niet bewezen.

In de nieuwe HERA-studie kregen meer dan duizend patiënten een jaar lang om de drie weken herceptine toegediend. In deze groep hervielen maar half zoveel vrouwen (46 procent) in het eerste jaar als in een tweede groep vrouwen die geen Herceptine kregen. Wegens het gunstige resultaat kregen de patiënten in die controlegroep nadien ook Herceptine aangeboden.

Martine Piccart van het Brusselse Bordet-Instituut stelde de opmerkelijke resultaten vorige week voor op de jaarlijkse conferentie van de American Society of Clinical Oncology in Orlando, een van de grootste kankercongressen ter wereld. Piccart leidt de Breast Cancer International Group, die de studie samen met de firma Roche uitvoert. Het grootschalige onderzoek liep in 39 landen over de hele wereld. Een andere recente studie met Herceptine wees eveneens op een beschermend effect tegen hervallen. Of Herceptine op langere termijn ook de kans op overlijden vermindert, moet uit verdere studies blijken.

,,Dat Herceptine op zo korte termijn de kans op hervallen met de helft reduceert, is bijzonder hoopgevend'', zegt Patrick Neven, borstkankerspecialist van het Leuvense Universitaire ziekenhuis Gasthuisberg. Neven schreef ook patiënten in voor de studie. Herceptine is ontworpen voor een specifiek soort borstkanker, waarbij een welbepaald eiwit op de lichaamscellen betrokken is bij de ontspoorde groei. Het geneesmiddel past precies op dat eiwit en blokkeert zo de kwalijke werking ervan. Ongeveer vijftien procent van de patiënten hebben het soort borstkanker waartegen Herceptine kan werken.

,,Het is een agressieve tumorsoort, veel vrouwen hervallen op korte termijn'', aldus Neven. Herceptine is een kunstmatig antilichaam. Het wordt gerekend tot de (extreem dure) doelgerichte biotechnologische geneesmiddelen, die de deur openen naar een 'geneeskunde op maat'. Voorafgaand moleculair onderzoek van het tumorweefsel van de patiënt kan uitwijzen of zo'n geneesmiddel voor haar geschikt is of niet.
20 mei 2005
meer over
zie ook rubriek