Nieuwe manier om kankercellen doelgerichter op te sporen

Middelen noch moeite worden gespaard om kanker te bestrijden. Tony Lahoutte en zijn collega's van de Onderzoeksgroep Medische Beeldvorming aan de Vrije Universiteit Brussel melden in de Journal of Nuclear Medicine dat ze een manier gevonden hebben om kankercellen doelgerichter op te sporen.
kankercellen groeien snel. Daarom nemen ze in hoog tempo aminozuren op uit de bloedbaan. Ze schakelen daarbij speciale transportmoleculen in. De onderzoekers zijn er nu in geslaagd om aminozuren radioactief te merken, zodat ze gemakkelijk gelokaliseerd kunnen worden. Daarenboven worden de gelabelde aminozuren door een transportmolecule met speciale kenmerken naar de kanker gebracht. Ook die kan opgespoord worden.

De bedoeling is na te gaan of het mogelijk is met dit systeem een voor kankercellen dodelijke dosis radioactiviteit in een gezwel te smokkelen.

Marc De Ridder en zijn collega's van het Oncologisch Centrum aan dezelfde universiteit tonen in de International Journal of Radiation Oncology aan dat een bestraling van kankercellen efficiënter werkt als de cellen gestimuleerd worden om stikstofmonoxide te produceren. Daartoe worden ze behandeld met lipide A: een stof die het afweersysteem stuwt en geen neveneffecten bij patiënten uitlokt.

Kankercellen groeien zo snel dat ze een zuurstoftekort in hun omgeving creëren, waardoor een bestraling minder rendeert. als de nieuwe methode ook bij patiënten haalbaar zou blijken, kan dat probleem omzeild worden.
18 mei 2005
Bron: Knack.be
meer over
zie ook rubriek