Ruim 4.000 witte banen extra

In alle deeltakken van het welzijns- en socio-cultureel werk, kan de komende jaren bijkomend volk worden aangeworven.
Het akkoord tussen vakbonden, werkgeversorganisaties en de Vlaamse regering over de witte sector leert dat de thuiszorg, de gezins- en bejaardenhulp zeg maar, de grootste groei in werkgelegenheid krijgt: 520 banen bij.

Op de tweede plaats, zo meldt minister Bert Anciaux (Spirit) fier, komt de socio-culturele sector: sport, cultuur, jeugdwerk, opbouwwerk, integratiewerk; dat zit in het kielzog van het welzijnswerk; daar komen 450 tot 650 jobs extra, al naargelang de kwalificaties die gevraagd worden.

Op de derde plaats komen de beschutte en de sociale werkplaatsen. Tot tevredenheid van minister van Sociale Economie Kathleen Van Brempt. Die tellen samen bijna 20.000 werknemers en zijn voor het eerst volwaardig opgenomen in het akkoord voor de non-profitsector. Zij krijgen 480 banen extra. De verschillen in loon- en arbeidsvoorwaarden van die twee erg verwante sectoren, worden en passant ook verder uitgevlakt.

De subsector van het gehandicaptenzorg, krijgt ongeveer 400 arbeidsplaatsen bij. De kinderopvang mag rekenen op 130 jobs en de jeugdbijstand op ongeveer 100 banen.
10 mei 2005
meer over
zie ook rubriek