Alleen Italië heeft meer artsen dan België

In België is er nu één arts voor 222 personen. Vijf jaar geleden was dat nog één arts per 244 Belgen. In Europa telt alleen Italië meer artsen, met één dokter per 172 inwoners. Dat staat vandaag in de Artsenkrant.
Vooral Brussel en de provincies Vlaams- en Waals-Brabant hebben een groot aantal artsen. Het Brussels Gewest spant de kroon met 63 artsen op 10.000 inwoners, Vlaanderen en Wallonië tellen respectievelijk 37 en 43 artsen per 10.000 inwoners. "Het hoge cijfer voor Brussel heeft vanzelfsprekend te maken met het enorme aanbod aan ziekenhuizen en andere zorginstellingen in de hoofdstad", luidt het in de Artsenkrant.
Positief aan het hoge artsenaantal in België is dat ons land niet kampt met lange wachtlijsten voor de patiënten, zoals veel andere landen, vertelt Mark Moens, voorzitter van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (bvas).
Toch betekent meer artsen niet noodzakelijk een betere verzorging. "Als het aantal dokters een bepaald niveau bereikt, gaan sommigen onder hen onvoldoende ervaring opdoen", waarschuwt Moens. Een ander negatief gevolg van het groeiende artsenkorps, is dat het voor sommigen onder hen moeilijk wordt om financieel te overleven.
Om te verhelpen aan het groeiende aantal artsen, werd acht jaar geleden een numerus clausus ingevoerd voor de studenten geneeskunde. Die instroombeperking zou volgens de bvas-voorzitter vanaf dit jaar voelbaar worden.
"Dat het beroep van huisarts minder aantrekkelijk is geworden, is niet alleen te wijten aan het dalende respect voor het werk van huisartsen, maar heeft ook heel wat te maken met financiële redenen. Het beeld dat je als dokter rijk wordt, klopt al lang niet meer", stelt Moens. "Heel veel jonge artsen overleven financieel dankzij het inkomen van hun partner. Zelfs enkele specialisten zoals dermatologen, psychiaters en pediaters hebben het in het begin van hun loopbaan financieel vaak moeilijk."
10 mei 2005
Bron: De Morgen
meer over
zie ook rubriek