Nederlandse vrouw aan variant Creutzfeldt-Jakob overleden

De vrouw bij wie als eerste in Nederland een variant van Creutzfeldt-Jakob (vCJD) is vastgesteld, is vandaag overleden. Dat heeft het Mesos Medisch Centrum in Utrecht, waar de patiënte was opgenomen, bekendgemaakt.
De 26-jarige Utrechtse belandde begin vorige maand in het ziekenhuis, waarna op 21 april definitief de ziekte werd vastgesteld. De ziekte is de menselijke vorm van de dollekoeienziekte (BSE). De vrouw kan ze al twintig jaar geleden hebben opgelopen door het eten van besmet rundvlees.
De ziekte kan worden overgebracht op anderen door transplantatie van zenuwweefsel, maar dat is bij deze patiënte niet aan de orde. De ziekte kenmerkt zich door sponsachtige degeneratie van de hersenen en wordt veroorzaakt door bijzondere eiwitten, prionen.

Creutzfeldt-Jakob is een ziekte die moeilijk is te herkennen. Het kan jaren duren voor de diagnose te stellen is. De patiënt krijgt eerst psychische problemen als angststoornissen en hallucinaties. Daarna volgen neurologische problemen zoals evenwichts- en bewegingsstoornissen. De zieke wordt uiteindelijk dement. De kans dat de menselijke variant van de gekkekoeienziekte in Nederland op zou duiken was niet zo groot omdat daar bij betrekkelijk weinig runderen, met name 77, de ziekte is vastgesteld. Toch sluiten artsen niet helemaal uit dat nog meer Nederlanders de aandoening zullen krijgen.

De ziekte is eerder opgedoken in Groot-Brittannië, Ierland, Frankrijk, Italië, Japan, Canada en de VS. Er zijn in totaal 170 patiënten geweest, van wie 155 uit Groot-Brittannië.
03 mei 2005
meer over
zie ook rubriek