Acupunctuur stilt niet alle pijn

Recent Brits onderzoek heeft zwart op wit bewezen dat bij mensen met chronische pijn acupunctuur even doeltreffend werkt als gewone pijnstillers. Een fameuze opsteker voor acupuncturisten, al waarschuwen ze ervoor dat niet alle soorten van pijn met deze oeroude Chinese techniek te behandelen zijn. «Kankerpatiënten bijvoorbeeld zijn niet gebaat bij acupunctuur.»
Over acupunctuur, waarbij ragfijne naaldjes in het lichaam worden geprikt, is al véél inkt gevloeid. Critici geloven hoogstens in een psychologisch effect. De Britse onderzoeker George Lewith snoert die criticasters nu de mond. Hij voerde onlangs een hersenonderzoek uit bij veertien mensen die aan een zware vorm van artritis lijden. Sommigen van hen kregen echte acupunctuur toegediend, anderen nep-acupunctuur. Lewith stelde vast dat bij degenen die waren behandeld met echte acupunctuur de pijn met tot 15% was afgenomen. «Acupunctuur heeft gelijkaardige effecten als westerse pijnstillers», achtte Lewith bewezen.

«Lewiths resultaten verwonderen mij niet echt», aldus dokter Gery Vermaut, die deeltijds werkt in pijnkliniek van het Leuvense Gasthuisbergziekenhuis en daar vaak mensen doorverwijst naar een acupuncturist. «Het is al langer aangetoond dat acupunctuur in staat is lichte tot matige pijn te verlichten. Zoals pijn die afkomstig is van ontstekingen, verwondingen en migraines. Acupunctuur maakt endorfines vrij en die bevatten een morfine-achtige stof die de pijnstillende werking verklaart.»

Ook de West-Vlaamse huisarts én acupuncturist Patrick Herbert gelooft niet dat zware vormen van pijn gebaat zijn bij acupunctuur. «Omdat acupunctuur de oorzaak natuurlijk niet wegneemt. De pijn kan bij bijvoorbeeld kankerpatiënten hooguit eventjes worden verzacht. Bij verzwakte of stervende mensen werkt het ook niet. Omdat acupunctuur het eigen lichaam gebruikt om te genezen.» Dokter Vermaut: «Sommige zenuwpijnen, de moeilijkst te behandelen pijnen, zijn zelfs met morfine uit klassieke geneeskunde niet te verzachten. Acupunctuur heeft op die pijnen hooguit een licht en heel erg tijdelijk effect.» En dan nog verschilt de mate van pijnstilling door acupunctuur van persoon tot persoon. «Want pijn is iets heel subjectiefs, een heel individuele gewaarwording», besluit dokter Herbert. «Bij de ene persoon met een acute tenniselleboog kan acupunctuur werken, bij de andere niet.»
03 mei 2005
meer over
zie ook rubriek