Magnesium redt levens na een hersenbloeding

Toediening van het mineraal magnesium redt levens en vermindert het gevaar voor een blijvende handicap na een hersenbloeding. Dat ontdekte neuroloog Walter Van den Bergh van de universiteit van Utrecht. Het goedkope en veilige magnesium vermindert de 'schrikreactie' van vernauwing in de andere bloedvaten in het hoofd zodat de schade beperkt blijft. Collega-neuroloog prof. dr. Vincent Thijs van het UZ Gasthuisberg (K.U.Leuven) spreekt van een hoopvolle ontwikkeling.
De Leuvense neuroloog Vincent Thijs (met hersenen en bloedvaten' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>bloedvaten als specialisme): "Dit is vooral belangrijk voor mensen die getroffen worden door een hersenvliesbloeding. Dat is een aandoening die vooral relatief jonge mensen - tussen 40 en 60 jaar - bedreigt. De oorzaak kan erfelijk zijn en roken verhoogt het risico. Op een bloedvat in het hoofd kan er een uitstulping ontstaan. Dat broze ballonnetje kan barsten zodat slagaderlijk bloed in de hersenvliezen terechtkomt, wat in één van de drie gevallen tot de dood of tot een onomkeerbare handicap leidt. Het onmiskenbare symptoom is een plotseling, in enkele seconden opduikende en ondraaglijke hoofdpijn, de allerergste die de patiënt ooit ervaren heeft. De verwikkeling kan een nieuwe bloeding zijn die meestal fataal is of een herseninfarct met een zeer zware en blijvende (motorische) handicap als gevolg."

Schrikreactie

Die schade wordt aangericht omdat de hersenbloedvaten op die eerste bloeding reageren met spasmen, een soort van schrikreactie. Ze trekken samen, vernauwen zich en zo ontstaat er een zuurstoftekort in de hersenen, met onherstelbaar en soms fataal gevolg.

Specialist Vincent Thijs: "Nu is dankzij het onderzoek van de Nederlandse neuroloog Van den Bergh gebleken dat magnesium die schrikreactie kan temperen zodat de doorstroming van het bloed verbetert. Mijn Utrechtse collega heeft een proef uitgevoerd bij 283 patiënten na een hersenvliesbloeding. Ongeveer de helft kreeg magnesium toegediend, de andere helft niet. De resultaten - die vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift 'Stroke' gepubliceerd worden - tonen het weldoende effect van magnesium aan. Het risico op een herseninfarct verminderde aanzienlijk."

Dankzij het magnesium daalde het risico op zuurstoftekort in de hersenen met meer dan 30 procent en 18 van de 140 patiënten die magnesium kregen, herstelden zelfs volledig. In de groep zonder magnesiumbehandeling waren er dat slecht zes. Meteen werd een internationaal onderzoek gestart naar de wenselijkheid van een standaardbehandeling met magnesium voor dit type van hersenbloeding.
03 mei 2005
meer over
zie ook rubriek