Witte onderhandelaars zwijgen

De Vlaamse regering onderhandelt sinds gisterenmiddag met de witte sector. De kloof is groot: meer dan 175 miljoen euro zelfs. De maakt de kans dat de Vlaamse witte sector volgende week staakt, groot. Maar dat de onderhandelaars afgesproken hebben te zwijgen en geen olie op het vuur te gieten, mildert die kansen dan weer.
Net geen 190 miljoen euro. Zo veel heeft de Vlaamse regering over voor een akkoord met de gehandicaptenzorg, de thuiszorg, de kinderopvang en het sociaal-cultureel werk. Dat is alvast haar openingsbod. De helft van dat geld wil ze geven aan extra banen om de wachtlijsten weg te werken. Een derde is voor opslag, en de rest voor werkdrukverlaging.

De vakbonden zijn niet onder de indruk van dat bod. Hun verlanglijstje is zowat 300 miljoen euro waard. Daarbovenop komen ook de verlangens van de werkgevers. Die willen 75 miljoen euro werkingsmiddelen, voor computers, pedagogisch materiaal en zo.

De kloof is dus groot en de tijd beperkt. Vrijdag loopt de stakingsaanzegging van de vakbonden af. Zonder akkoord krijgt Vlaanderen dan stakingen in de gehandicaptenzorg en de thuiszorg bijvoorbeeld. Die worden al voorbereid.

Maar ze hopen allen op een akkoord. Het bewijs: de onderhandelaars spraken gisteren af te zwijgen, en geen olie op het vuur te gieten met verklaringen in de media. Vanmiddag vergaderen ze voort.

Intussen blijken de wachtlijsten voor gehandicapten licht te krimpen. Het Vlaams Fonds bevestigde dit bericht van De Morgen. Eind 2004 waren er 6.436 dringende zorgvragen, zes procent minder dan een half jaar eerder.

Ook aan Franstalige zijde broeit het. De non-profitsector plant er een mediatieke actie op dinsdag 17 mei en een stakingsdag op donderdag 2 juni.
03 mei 2005
meer over
zie ook rubriek