Bijna drie miljoen Belgen lijden aan hersenkwaal

Welgeteld 2.947.631 Belgen leden in 2004 aan één of meer hersenaandoeningen. Dat blijkt uit de studie 'Costs of Disorders of the Brain in Europe' die in het juninummer van het European Journal of Neurology zal verschijnen. ,,Het gaat om 28 procent van de Belgen, of meer dan één op de vier Belgen'', zegt professor Jes Olesen, voorzitter van de European Brain Council en een van de auteurs van de nieuwe studie.
,,Het Europees gemiddelde is 27 procent. België zit daar net iets boven. De drie meest voorkomende hersenaandoeningen zijn angststoornissen, migraine en affectieve stoornissen als depresssie.''

De kosten van de hersenziekten in België bedragen 10.637 miljoen euro voor het jaar 2004. De duurste ziekten zijn affectieve stoornissen als depressie (2.845 miljoen euro), dementie (2.175 miljoen euro) en verslaving (1.948 miljoen euro).

In het onderzoek worden de twaalf meest voorkomende hersenaandoeningen in rekening gebracht. Het gaat om verslaving, affectieve stoornissen als depressie, angststoornisssen, hersentumoren, dementie, epilepsie, migraine, multiple sclerosis, de ziekte van parkinson, psychotische stoornissen, beroertes en trauma's. Op Europees vlak treffen deze hersenaandoeningen 127 miljoen mensen.
03 mei 2005
meer over
zie ook rubriek