Leterme moet vandaag Vlaamse zorgsector tegemoet komen

Vandaag verloopt een zelfopgelegde deadline voor de Vlaamse regering. Leterme en de zijnen beloofden om de misnoegde Vlaamse non-profit een duidelijk standpunt over hun eisenpakket voor te leggen. Iedereen beseft iedereen dat er maar een oplossing is om het eens over te worden: de Vlaamse zorgsector moet krijgen wat de federale non-profit kreeg. Maar eens te meer leggen de regeringsonderhandelingen daarover de spanningen tussen de coalitiepartners bloot.
Al twee weken bivakkeert de non-profit voor de deur van de Vlaamse regering, en gisteren trok ze alweer de straat op. Het refrein daarvan is bekend: meer geld voor de instellingen, extra aanwervingen en extra vakantie voor iedereen vanaf 45 jaar, tienduizend nieuwe jobs en als kers op de taart een dertiende maand. "En dat ze niet zeggen dat er geen geld is", zegt Walter Cornelis, secretaris van de christelijke vakbond LBC. "De Vlaamse regering is de rijkste van allemaal."
Leuke beelden zijn dat niet voor de Vlaamse regering. Zes- tot zevenduizend betogers die over zijn regering heen vallen en steeds harder gaan roepen. Gisteren werd de gevel van Inge Vervottes kabinet op een rondje eieren getracteerd. Met andere woorden: Leterme is het aan zichzelf en zijn imago van ernstig bestuurder verplicht om de deadline die hij zelf uitsprak ook ecxhtk te respecteren. Te meer omdat de vakbonden met een staking op 10 mei dreigen als op 6 mei geen akkoord is gevonden.
29 apr 2005
Bron: De Morgen
meer over
zie ook rubriek