Vandaag duidelijkheid voor witte sector

De Vlaamse regering geeft vandaag uitleg over hoeveel geld ze ter beschikking heeft voor de witte sector. Die betoogde gisteren met zowat 5.000 man.
Na het federaal akkoord in de non-profitsector wachten de Vlaamse werknemers uit die sector nu al weken op hun akkoord. Met vierduizend (volgens de politie) tot zesduizend betogers (volgens henzelf) kwamen ze gisteren op straat in de hoofdstad. Ze eisten dat er ,,eindelijk'' met onderhandelingen wordt begonnen met de Vlaamse regering voor een akkoord voor de sector.

Hun verlangens? Een dertiende maand, een aanvullend pensioen en nieuwe banen om de werkdruk te verlagen en de opvangcapaciteit op te drijven. ,,Sinds onze eerste betoging (waarin op 24 maart ruim 7.000 betogers opstapten, red.) is er nog geen enkele vooruitgang geboekt'', klonk het gisteren bij de vakbonden.

Die kan er morgen al komen. De Vlaamse regering is volop bezig met haar meerjarenbegroting en zou morgen de krijtlijnen vastleggen over hoeveel geld er beschikbaar is voor de witte woede. Het zou gaan over ongeveer 200 miljoen euro. De verlangens van de sector zijn minstens 300 miljoen waard.

De bonden spelen het hard. Zij willen eind volgende week al een akkoord. Op vrijdag 6 mei loopt hun stakingsaanzegging af. Vanaf dinsdag 10 mei beginnen ze te staken.

De betoging gisteren verliep af en toe grimmig. Onderweg hielden de manifestanten kort halt aan het kabinet van de Vlaamse minister van Welzijn, Inge Vervotte (CD&V), waar de politie even traangas gebruikte. Tientallen eieren vlogen ook tegen de gevel van het ministerie aan de Koolstraat.
29 apr 2005
meer over
zie ook rubriek