Thuishelpers zien steeds meer patiënten met psychische problemen

De diensten gezinszorg in West-Vlaanderen zorgen samen voor 2.059 mensen met psychische problemen. Dat staat voor meer dan 20 procent van alle cliënten, terwijl dat drie jaar geleden nog maar 15 procent was. Twee derde van deze patiënten heeft nog nooit contact gehad met een psychiater of psycholoog. Dat is een belastende opdracht voor de thuisverzorgers, maar met hun vragen en problemen kunnen ze onvoldoende terecht.
De vier diensten verzorgen evenveel mensen met psychische problemen als alle West-Vlaamse ziekenhuizen samen. Ze vinden dat ze goed werk leveren, maar al te vaak blijven de hulpverleners zitten met praktische vragen of emotionele problemen.

Familiehulp en Familiezorg West-Vlaanderen, Solidariteit voor het Gezin en Thuishulp Bond Moyson vragen daarom dat de Vlaamse minister van Volksgezondheid, Inge Vervotte (CD&V), psychologen aanstelt in de diensten, zodat hulpverleners met vragen en problemen altijd ergens terechtkunnen.

,,Alleen al vanmorgen kreeg ik een tiental telefoontjes van hulpverleensters die vragen hadden", zegt Bart Deltour van Familiezorg West-Vlaanderen. ,,Hoe ze iemands koopwoede kunnen intomen, wat ze moeten doen om depressieve mensen uit hun zetel te krijgen, hoe ze moeten omgaan met de familie en ook met hun eigen onmacht. Ik kan niet op al die vragen een fatsoenlijk antwoord geven. Daar zijn bekwame psychologen voor nodig, en die hebben we nu niet."

Enkele jaren geleden stelden de vier West-Vlaamse thuiszorgdiensten een gezamenlijk actieplan op voor cliënten met psychische problemen. Ze stelden vast dat steeds meer van hun cliënten daarmee te kampen hadden. ,,Dat heeft twee oorzaken", zegt Deltour. ,,De ziekenhuizen zitten stampvol, waardoor patiënten sneller in de thuiszorg belanden. Er zijn in onze maatschappij ook gewoon steeds meer mensen met psychische problemen."

De thuiszorgdiensten vinden dat ze voldoende capabel zijn om die mensen te helpen, maar voor Deltour is hun grootste troef, de laagdrempeligheid van hun diensten, tegelijk ook hun grootste nadeel: ,,Doordat we bij de mensen thuis komen, valt ons werk amper op. We kunnen onze hulpkreet dus nauwelijks hard maken."

Een afvaardiging van de West-Vlaamse thuisverzorgers ging eind december al praten op het kabinet van Vervotte. Daar was men onder de indruk van de voorgelegde cijfers. ,,Ze verstonden onze nood aan extra psychische begeleiding en beloofden zo snel mogelijk te antwoorden. Helaas hebben we sindsdien niets meer vernomen van minister Vervotte."
29 apr 2005
meer over
zie ook rubriek