Fusie Sint-Maarten en Dodoens in stroomversnelling

De vzw Emmaus, beheerder van het AZ Sint-Maarten, wil met het nieuwe management van de AV Dodoens onderhandelen over een fusie van beide ziekenhuizen. Sint-Maarten wil zo snel mogelijk één groot Mechels ziekenhuis tot stand brengen met een zorgaanbod dat is afgestemd op de noden van alle Mechelaars.
één groot Mechels ziekenhuis tot stand brengen met een zorgaanbod dat is afgestemd op de noden van alle Mechelaars.

,,We gaan zo snel mogelijk een overgangsmanager aanstellen die op zoek kan gaan naar een nieuwe fusiepartner. Voor de zomervakantie moeten de feitelijke onderhandelingen met een ander regionaal ziekenhuis kunnen beginnen'', zegt de Mechelse stadssecretaris Koen Vancraeynest.

Het rommelt al een tijdje aan de top van het Dodoensziekenhuis. Enkele maanden geleden liet de Vrije Universiteit Brussel (vub) weten dat ze zich uit het Mechelse ziekenhuis terugtrekt. Vorige week ontsloeg de raad van bestuur directeur Fons Vrolix.

De leiding van het ziekenhuis is nu in handen van een managementcomité, waar behalve twee vertegenwoordigers van de vub ook de stads- en ocmw-secretaris deel van uitmaken. Stadssecretaris Vancraeynest bevestigt dat er informele contacten zijn met Sint-Maarten.

De Mechelse buur van Dodoens is alvast enthousiast over een eventuele fusie. ,,Wij zijn al jarenlang pleitbezorger van één groot Mechels ziekenhuis. In het verleden stond de stad niet open voor die idee. Nu dat wél het geval is, dient zich een historische kans aan om de krachten te bundelen en het zorgaanbod volledig af te stemmen op de noden van de Mechelse bevolking'', zegt Michel Vanholder, afgevaardigd beheerder van de vzw Emmaus.

Vooraleer Sint-Maarten aan de onderhandelingstafel schuift, wil het wel eerst duidelijkheid over de financiële toestand, de personeelsstructuur - de artsen inbegrepen - en het huidige zorgaanbod van het ziekenhuis.

,,Zodra alles in kaart is gebracht, kunnen wat ons betreft de feitelijke onderhandelingen aanvangen. Ik besef dat het een moeilijke oefening wordt. Er zijn enkele hete hangijzers. Zo willen wij geen verantwoordelijkheid dragen voor de financiële lasten van het verleden. En ook de sterk verlieslatende campus Willebroek interesseert ons niet'', zegt Vanholder. ,,Maar ik ben optimistisch. De stad gaat voluit voor het project en niemand heeft op dit ogenblik baat bij vertragingsmanoeuvres.''

Toch wil stadssecretaris Koen Vancraeynest zich nog niet vastpinnen op een fusie met Sint-Maarten: ,,Alle mogelijkheden liggen nog open. We sluiten geen gesprekken met andere ziekenhuizen in de regio uit.''

Het AZ Sint-Maarten is een christelijk geïnspireerd ziekenhuis, terwijl Dodoens van oudsher een pluralistisch profiel heeft. Maar dat verschil mag volgens Michel Vanholder geen struikelblok zijn.

,,In Sint-Maarten geldt een actief pluralisme. We verloochenen onze christelijke identiteit niet, maar staan tegelijk open voor alle geloofsovertuigingen'', aldus Vanholder.
28 apr 2005
meer over
zie ook rubriek