Demotte wil geen prioritaire tekens voor artsen met noodoproepen

Minister van Sociale Zaken Rudy Demotte vindt het overdreven om elke arts prioritaire tekens te geven die hij in noodgevallen in het verkeer kan gebruiken. Omdat artsen vaak geconfronteerd worden met noodgevallen wil Josy Arens (cdH) hen een speciaal statuut geven. Het kamerlid denkt aan het uitrusten van hun voertuig met een sirene of een speciale kleur. Tevens pleit Arens voor een systematisch gebruik van de dienst 100, wat de arts moet toelaten om bij elke oproep geregistreerd te worden om misbruik te vermijden.

"Er bestaat al een goed systeem"


Dat laatste lijkt Demotte wat overdreven. De minister wees erop dat er voor patiënten die dringende medische hulp behoeven een performant interventiesysteem bestaat waarbij een ziekenwagen kan worden opgeroepen en een arts, die vaak in de ziekenhuizen wordt gemobiliseerd en over een aangepast voertuig beschikt.

Het toekennen van prioritaire tekens aan artsen is een bevoegdheid van het departement Mobiliteit, aldus de minister. Dergelijke tekens ontslaan de betrokkenen er trouwens niet van om zich aan precieze regels te onderwerpen en hun snelheid aan te passen aan de verkeersomstandigheden, aldus Demotte.

Arts kan beroep doen op dienst 100

Wat de wachtdiensten van huisdokters betreft wees de minister erop dat bij dringende gevallen de arts een beroep kan doen op de dienst 100 en in de toekomst op de "medische dispatching" om de noodzakelijke versterking te vragen, bijvoorbeeld in de vorm van reanimatie-apparatuur.

Om misbruiken te vermijden, opperde Demotte dat met de ministers van Justitie en Mobiliteit de piste zou worden onderzocht dat een arts vóór zijn interventie de dienst 100 verwittigt. Op die manier wordt zijn oproep geregistreerd.

Moeilijk op te lossen

De vragen van Arens kwamen er naar aanleiding van het feit dat een arts recent in beroep werd vrijgesproken van een veroordeling in eerste instantie wegens een snelheidsovertreding toen hij zich voor een spoedgeval naar de woning van een patiënt begaf. De snelheidsovertredingen van artsen evenals hun problemen om parkeergelegenheid te vinden, zijn al vaak aan bod gekomen in de kamercommissie, maar zijn moeilijk op te lossen.
27 apr 2005
meer over
zie ook rubriek