Verplegers starten petitie voor betere werkvoorwaarden

De verpleegkundigen van het UZ Gasthuisberg in Leuven zijn een petitie gestart om hun ongenoegen te uiten over een gloednieuw sociaal akkoord. De verplegers zijn vooral niet te spreken over de vakbonden, die hen naar eigen zeggen hebben gebruikt om meer uit de wacht te slepen voor andere beroepen. En dat op een moment dat de verpleging net meer geld nodig heeft om al haar vacatures ingevuld te krijgen. Al bijna de helft van alle verplegers in Gasthuisberg heeft de petitie ondertekend.
«De vakbonden hebben ons gebruikt. Of beter gezegd: misbruikt», stelt hoofdverpleegkundige Gerda Nackaerts, één van de initiatiefnemers van de petitie. «Bij de onderhandelingen rond het nieuw sociaal akkoord werden we gretig voor de kar van de vakbonden gespannen. Kwestie van meer te bekomen. Maar toen het erop aankwam, bleven net de verpleegkundigen gedupeerd achter. Zo hebben we bijvoorbeeld geen dertiende maand gekregen, er is geen geld vrijgemaakt voor bijkomende opleidingen en ook een akkoord rond een bijkomende pensioenregeling kunnen we op onze buik schrijven. Voor andere beroepen zijn er wel einde-loopbaanbesprekingen mogelijk, voor ons niet.»

De ondertekenaars van de petitie benadrukken dat ze andere beroepen wél extra middelen gunnen, maar vinden het jammer dat die ten koste van hen gaan. «Wij konden die extra voordelen ook gebruiken», vervolgt Nackaerts. «Zeker met alle vacatures die momenteel openstaan voor verpleegkundigen. Elk jaar studeren er wel honderden verplegers af, maar blijkbaar komen ze niet meer zo vaak in ziekenhuizen terecht.»

één front

De petitie moet de krachten bundelen. «Vooral naar de volgende sociale onderhandelingen toe moeten we één front vormen, met één sterk eisenpakket», zegt Nackaerts. «En als de vakbonden geen rekening met ons wil houden, moeten we misschien maar een zelfstandige beroepsorganisatie vormen, zoals de artsen en de piloten.»

Voorlopig ondertekenden al 1.200 van de 2.800 verpleegkundigen van Gasthuisberg de petitie. «Dat bewijst dat de petitie nodig was. Ik ben blij dat we de mensen eindelijk de kans hebben gegeven om hun ongenoegen te uiten. En we blijven doorgaan. Hoe meer handtekingen, hoe sterker we staan.»
26 apr 2005
meer over
zie ook rubriek