Ziekenhuisfactuur niet altijd wettig of correct

Het Provinciaal Intermutualistisch College (PIMC) van West-Vlaanderen heeft vastgesteld dat de facturen die de veertien West-Vlaamse ziekenhuizen uitschrijven niet altijd wettig of correct zijn.
De vereniging van mutualiteiten roept patiënten daarom op om vooraf duidelijke prijsafspraken te maken of te onderzoeken waar de ingreep het goedkoopst is. Het verschil voor een eenvoudige ingreep kan voor de patiënt makkelijk 150 euro bedragen.

Het Intermutualistisch College vergeleek twee courante behandelingen. "We hebben de facturen van de ziekenhuizen vergeleken op 31 maart 2003 en op 1 april 2003, of na de invoering van de nieuwe nomenclatuur", vertelt voorzitter Geert Depondt. "Bij het bekijken van de facturen van april 2003 zagen we dat nog acht ziekenhuizen een supplement tot 150 euro aanrekenden voor materiaal. Nochtans wordt dat materiaal reeds vergoed via de ligdagprijs. In de loop van ons onderzoek hebben nog drie ziekenhuizen hun facturatie gewijzigd.

Vijf blijven volharden ondanks arresten van het Hof van Cassatie", aldus Depondt. Verder werden de prijzen van een cataractbehandeling vergeleken. Voor de standaardtechniek mag een ziekenhuis of een oogarts geen supplement meer vragen, vertelt Depondt. "Toch rekenen sommige artsen nog steeds tot 125 euro extra aan." Slechts in vier van de veertien ziekenhuizen wordt de facturatie correct of wettig uitgevoerd.
26 apr 2005
meer over
zie ook rubriek