Couveusekindjes altijd dichtbij dankzij camerasysteem

Ouders van een couveusekindjes in het kinderziekenhuis van het AZ Jette, kunnen hun kleine spruit sinds kort van thuis volgen via het internet. Het videoproject ICU (I See You) op de afdeling neonatologie is een primeur in België. Zaterdag houdt het Kinderziekenhuis opendeur.
Dankzij het ICU-project kunnen ouders die kort na de bevalling hun kindje in het ziekenhuis hebben moeten achterlaten, thuis van achter het computerscherm zien hoe hun kindje het stelt in het ziekenhuis.

,,De mensen krijgen een paswoord en kunnen van op een computer thuis inloggen op een website'', zegt hoofdverpleegkundige Rita Vercruysse.

Ook op intensieve zorgen staat bij veertien bedden een camera. Het hele project kostte 60.000 euro en kwam mee dankzij de steun van Rotary Club International tot stand. De impuls kwam van Rotary Club Zaventem.

,,De camera is enkel op het kindje zelf gericht uit veiligheidsoverwegingen. De ouders of familieleden kunnen niet inzoomen.'' Ook tijdens voedings- of verzorgingsmomenten wordt de camera uitgeschakeld. Het systeem werd enkele weken geleden ingevoerd op de hele afdeling.

,,We vinden het heel belangrijk dat we de binding tussen ouders en kinderen optimaal kunnen ondersteunen'', legt Vercruysse uit. ,,Voor de papa's die vaak vroeger weer aan het werk moeten, is het ook fijn dat ze van op hun bureau een blik kunnen werpen op hun kind. Voor familie en vrienden is het een alternatieve manier om een virtueel bezoekje te brengen aan de baby.''

Het staat vast dat het project wordt uitgebreid, zegt Vercruysse. ,,We werken aan een project met draagbare computers zodat ook ouders zonder internetaansluiting van het ICU-systeem kunnen genieten. Daarvoor zijn we nog op zoek naar de nodige financiële middelen.''

Zaterdag kan het grote publiek kennismaken met ICU-systeem en tal van andere afdelingen en toepassingen binnen het Kinderziekenhuis van het AZ.

Open dag Kinderziekenhuis AZ-VUB, Laarbeeklaan 101, Jette: zaterdag 30 april, van 10 tot 17 uur, tel. 02-477.80.80
26 apr 2005
meer over
zie ook rubriek