Huisarts heeft minder (betaald) werk

Het aantal prestaties waarvoor een huisarts een honorarium mag aanrekenen - huisbezoeken en raadplegingen vooral - is in 2004 met één miljoen verminderd.
Die berekeningen van Paul Vandaele van het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen, staan in de Artsenkrant . Het totale aantal betaalde prestaties zakte met 2 procent en dat komt overeen met niet minder dan een miljoen prestaties: van 49,3 miljoen in 2003 tot 48,3 miljoen in 2004.

De daling zit vooral bij de huisbezoeken. Die verminderen trouwens al enkele jaren, en dat is inhoudelijk ook gewenst door de huisartsen.

Ze vinden dat ze tijdens een raadpleging in hun praktijk betere geneeskunde kunnen bedrijven. Het aantal raadplegingen steeg met ongeveer 300.000.

De daling van het aantal betaalde prestaties heeft financiële gevolgen. Ten dele worden die opgevangen door een vergoeding van nieuwe prestaties en nieuwe werkwijzen: huisartsen krijgen een vergoeding voor het opstellen van een medisch dossier en een kostenvergoeding voor de elektronisering van hun dossiers.

Het honorarium dat ze mogen aanrekenen per prestatie (raadpleging of huisbezoek), is ook flink gestegen. Hun inkomen steeg daardoor afgelopen jaren zelfs, ondanks het tanend aantal prestaties.

Een toenemend pak werk wordt echter nog niet betaald: meewerken aan de organisatie en de stroomlijning van de thuiszorg.

Bovendien, zeggen de huisartsen, vergen de patiënten van vandaag meer tijd per raadpleging of huisbezoek.

De gemiddelde duurtijd daarvan is de afgelopen decennia toegenomen van 10 tot bijna 20 minuten. We hebben dus niet minder maar meer werk, maar almaar minder betaald werk, zeggen ze.
26 apr 2005
meer over
zie ook rubriek