Artsenvakbond tegen meekiezen apotheker

Het Syndicaat van de Vlaamse Huisartsen raadt zijn leden af geneesmiddelen voor te schrijven op stofnaam, zodat de apotheker kan kiezen wel merk hij geeft. Voorlopig; als minister Demotte de maatregel aanpast, kan die houding veranderen.
De regel dat artsen' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>artsen mogen voorschrijven op stofnaam (,,VOS'' in het artsenjargon) is goedgekeurd door de ziekteverzekering en de federale minister van Volksgezondheid, Rudy Demotte (PS) laat deze ingaan vanaf 1 juli (DS 19 april). De minister ziet het als een maatregel om de patiënt aan het goedkoopste geneesmiddel te helpen.

De huisartsen waren niet militant en a priori tegen deze regel tijdens de discussies vooraf. Maar het svh, het Syndicaat van de Vlaamse Huisartsen, een van de grote huisartsenorganisaties in Vlaanderen, roept nu toch op tot een boycot van die mogelijkheid, zo blijkt uit de Artsenkrant. Het zegt dat onder meer de juridische verhoudingen tussen voorschrijvende arts en afleverende apotheker niet zijn uitgeklaard zijn. Wat als er iets misloopt met de patiënt? Wie is dan verantwoordelijk? geneesmiddelen zijn nooit helemaal identiek. Het is precies om de gevolgen van een geneesmiddel juist te kunnen inschatten voor een bepaalde patiënt, dat men de arts verantwoordelijk gemaakt heeft voor het voorschrijven van geneesmiddelen, zegt het svh.

Naast de juridische aansprakelijkheid, is er ook het aspect patiëntentrouw. Huisartsen zeggen dat het erg veel moeite kost om patiënten de geneesmiddelen precies te laten innemen zoals dit moet. Wisselen van geneesmiddel, maakt dit moeilijker. De nieuwe pillen zijn dan misschien wel iets goedkoper, maar als de patiënt ze niet correct neemt, is het weggegooid geld.

Voor veel patiënten is de bijvoorbeeld ook de kleur van de geneesmiddelen belangrijk. Het groengrijze pilletje 's morgens na het eten, het blauwe 's middags, het gele na het avondmaal en het witte voor het slapengaan.

Het SVH zegt dat de huisartsen ,,zich niet herkennen'' in het besluit van minister Demotte. Het is geschreven op de maat van de apothekers, niet op de maat van de patiënten en de artsen. Zolang er geen bijsturing komt, raadt de vakbond zijn leden aan het voorschrijven op stofnaam niet te gebruiken. Ook de voorzitter van de Unie van Huisartsenkringen (Uhak) laat zich in de Artsenkrant negatief uit over deze regeling en haalt uit naar SP.A-parlementslid Maya Detiège die vindt dat de regeling nog niet ver genoeg gaat.
26 apr 2005
meer over
zie ook rubriek