Ziekenhuisfacturen vaak niet wettig

Ziekenhuizen factureren regelmatig onwettige zaken aan hun patiënten.
Dat meldden de vier West-Vlaamse ziekenfondsen gisteren op basis van een gezamenlijk onderzoek bij de 14 West-Vlaamse ziekenhuizen. Hun bevindingen stroken met de ervaringen van de Limburgse collega's van het christelijk ziekenfonds, die zich al lang toeleggen op die supplementen. De Hasseltse CM-secretaris Jan Schrijnemakers zegt: ,,Kwade wil is dat niet altijd. De regelgeving is zeer complex. Ziekenhuizen passen soms meteen hun facturatiegewoonten aan als we op fouten wijzen. Sommige komen zelfs vragen hoe het moet, maar soms zijn er blijvende conflicten.''

De West-Vlaamse ziekenfondsen onderzochten de facturen voor twee ingrepen: een endoscopische meniscusoperatie (knie) en een cataractbehandeling (oog). Voor de knieoperatie rekenden 8 van de 14 in april 2003 nog een supplement aan van 150 euro voor endoscopisch materiaal, terwijl dat toen al verboden was. Drie pasten hun gedrag aan, vijf volhardden.

Voor een gewone cataractoperatie mag - volgens de ziekenfondsen althans - geen supplement meer gevraagd worden. Geert Depondt van het CM-West-Vlaanderen: ,,Toch rekenen sommigen tot 125 euro aan. In maar vier ziekenhuizen verloopt de cataract-facturatie wettig.'' In sommige ziekenhuizen hebben de artsen zich intussen gedeconventioneerd; dan hoeven ze de tarieven niet meer te volgen.

Deze en andere ervaringen leren dat een patiënt, zonder de hulp van ziekenfondsen, niet meer kan achterhalen wat mag en niet mag, en dan nog blijft er vaak betwisting. De prijsofferte die ziekenhuizen op voorhand moeten afleveren, helpt, maar lost niet alles op.
26 apr 2005
meer over
zie ook rubriek