Obesitasdoden zwaar overdreven

Overgewicht oogst in de Verenigde Staten jaarlijks veel minder doden dan gedacht. Tweehonderdzestig procent minder, zo vertelt een nieuwe studie. Straffer nog: licht overgewicht redt elk jaar zelfs het leven van 86.000 Amerikanen.
In de VS woedt een hevige discussie over de dodelijke gevolgen van overgewicht. Die brak uit na een publicatie van wetenschappers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) en de National Institutes of Health (NIH) in het tijdschrift Journal of the American Medical Association. Daarin stellen Katherine Flegal en haar team dat het aantal sterfgevallen door zwaarlijvigheid veel minder groot is dan aangenomen: 112.000 in plaats van 400.000, zoals onderzoek van CDC vorig jaar nog beweerde. Bovendien vermijdt licht overgewicht elk jaar net dat 86.000 mensen onder de zoden gaan. obesitas zou dus jaarlijks slechts 26.000 extra doden eisen.
De cijfers zijn een verbijsterende correctie van een vorige CDC-studie, die in maart 2004 met veel poeha werd gelanceerd en sinds dan al verscheidene keren wetenschappelijk onderuit werd gehaald. Die studie zou bijvoorbeeld te weinig rekening houden met variabelen als roken, leeftijd en drinken. De nieuwe studie zou bovendien recentere gegevens gebruiken. De veel lagere cijfers zouden deels ook te danken zijn aan betere medicijnen en zorg.
Als gevolg van dit onderzoek zakt overgewicht op de lijst van de belangrijkste doodsoorzaken van de tweede plaats (na roken) naar de zevende. Meteen munitie voor de mensen die de overheidscampagne tegen te veel en te ongezond eten zien als een inbreuk op de persoonlijke vrijheid van de burger. De tegenstanders van die nanny state kunnen op veel begrip rekenen bij de bevolking. Volgens opiniepeilingen heeft een meerderheid lak aan voedingsactivisten en gezondheidsgoeroes. Ze beklemtonen dat Amerikanen ondanks hun bredere heupen nog nooit zo gezond waren. Het aantal hartziekten en cardiovasculaire aandoeningen dalen, de levensverwachting steeg de afgelopen twintig jaar van 73 tot 77 jaar.
25 apr 2005
Bron: De Morgen
meer over
zie ook rubriek