Tandhygiëne per computerspel

Een computerspelletje dat kansarme kinderen aan een beter gebit moet helpen: dat is KYS, genoemd naar het groenkleurige buitenaardse wezentje dat oproept tot een betere tandhygiëne. Het spel werd ontwikkeld op initiatief van het Verbond van Vlaamse Tandartsen (VVT), omdat kansarme kinderen een moeilijk te bereiken doelgroep zijn op vlak van preventie.
KYS brengt de kinderen spelenderwijs de knepen van de mondhygiëne bij. Eerder was het buitenaardse wezentje al te zien in een reizende tentoonstelling die, onder leiding van een tandarts, 68 Vlaamse scholen aandeed. Ook op de Dentipas verscheen zijn groene snuit. Met die pas konden de schoolkinderen gratis naar de tandarts voor een preventieve en curatieve behandeling.

KYS heeft nu ook zijn eigen test en computerspel (www.kys.be ). Met een raket vliegt de speler al dobbelend van planeet tot planeet om uiteindelijk te arriveren op de 'tandplaneet'. Naargelang het aantal juiste antwoorden op de vragen die de speler op elke planeet krijgt, verzamelt hij punten of tandenborstels in zijn beker. Er zijn ook aangepaste spelniveaus voor volwassenen en voor meerdere spelers. Welke score je behaalt, hangt niet alleen af van je kennis, maar ook van je eigen eetpatroon, mondhygiëne of controlebezoeken aan de tandarts.

,,De evaluatie van het eerste gedeelte van onze campagne is alvast positief'', zegt VVT-voorzitter Stefaan Hanson, aan wie een verlenging van de subsidies beloofd is.

Het eerste jaar is aan 13.354 kinderen in België een Dentipas uitgereikt. Bijna één op de drie (4.245) kinderen maakte er daadwerkelijk gebruik van. De ziekteverzekeringstussenkomsten voor kinderen met een Dentipas stegen met een kwart.
23 apr 2005
meer over
zie ook rubriek