Canada keurt eerste cannabismedicijn goed

Canada heeft als eerste land ooit een medicijn op basis van cannabis goedgekeurd. Savitex, de eerste pijnstiller op basis van cannabis, is definitief goedgekeurd, heeft het Britse bedrijf GW Pharmaceuticals in Londen bekendgemaakt.
GW werkte samen met het Duitse Bayer om Savitex, een pijnstiller multiple sclerose-patiënten, op de markt te brengen. ,,We zijn erg blij dat Savitex groen licht gekregen heeft van de Canadese autoriteiten. Het is wereldwijd de eerste keer dat een derivaat van cannabis als medicijn goedgekeurd wordt'', zei Geoffrey Guy, president-directeur van GW Pharmaceuticals, een klein laboratorium in het zuiden van Engeland.
Bayer zou het medicijn, waarvan de hoofdbestanddelen tetrahydrocannabinol (THC) en cannabidiol (CBD) zijn, nog voor de zomer in Canada in de handel brengen. Ongeveer 50.000 mensen lijden in Canada aan multiple sclerose en de ziekte gaat in 80 procent van de gevallen met hevige pijn gepaard. GW Pharmaceuticals wacht ook in Groot-Brittannië op toestemming om het nieuwe medicijn te verhandelen, maar de procedure heeft er vertraging opgelopen.
19 apr 2005
meer over
zie ook rubriek