Euthanasiekits inzet van bitse concurrentiestrijd

De euthanasiekits die door de Multipharma-koepel worden aangeboden bevatten tien ampullen met coma-inducerende geneesmiddelen terwijl er slechts drie nodig zijn. De zeven ongebruikte ampullen moeten achteraf door de huisarts teruggebracht en door de apotheker vernietigd worden. Dat er 'te veel' ampullen geleverd worden in de kits heeft officieel te maken met een wet die verbiedt om grotere ziekenhuisverpakkingen te openen en te verdelen. Achter de schermen speelt evenwel een bitse concurrentiestrijd tussen de apothekersbond APB en het grootste farmaceutisch distributienetwerk Multipharma.
Sinds eind vorige week bieden de bijna 250 apotheken van Multipharma euthanasiekits aan. Op uitdrukkelijke vraag van een huisarts leveren de apotheken binnen 24 uur een kit met daarin de noodzakelijke medicijnen om euthanasie uit te voeren. De euthanasiekits werden ontwikkeld door Multipharma, op uitdrukkelijke vraag van de Leif-artsen (levenseinde Informatie Forum-artsen), die andere geneesheren informeren over euthanasie.

Oorspronkelijk zaten er naast andere geneesmiddelen en technisch materiaal drie doses Pentothal in de kit. Twee, plus een reserveampul. Na druk, uitgeoefend door de apb, die de zelfstandige apothekers verdedigt, zitten er nu opnieuw tien doses in de euthanasiekit. "Ons doel was om de patiënt niet meer te laten betalen dan nodig. Daarom stopten we drie doses in plaats van een hele verpakking van tien in de kit", zegt Paul Perdieus van Multipharma. "We wisten dat een enge interpretatie van de wet niet toestaat dat een ziekenhuisverpakking opgedeeld wordt en dat er dus drie doses uit worden gehaald, maar blijkbaar wil men ons absoluut bestrijden en speelt de concurrentie zelfs in dit dossier. Er zijn telefoontjes geweest die aan duidelijkheid niet te wensen overlieten. Daarom stoppen we opnieuw een hele verpakking van tien ampullen in de kits. Voor ons maakt het economisch niet uit, integendeel zelfs. Het enige slachtoffer van deze concurrentiestrijd is de patiënt, die nu het dubbele moet betalen."

De patiënt moet niet enkel het dubbele betalen, de huisarts die de euthanasie uitvoert, wordt verwacht de niet gebruikte medicatie terug te brengen. De resterende zeven of acht ampullen worden in het beste geval teruggebracht en vernietigd door de apotheker, maar het is niet uitgesloten dat een deel van de levensbeëindigende ampullen in een zwart circuit terechtkomt.

"We waren verrast door het initiatief van Multipharma", zegt Dirk Broeckx van de apb. "Maar zeggen dat hier concurrentie speelt, is overtrokken. We zijn zelf bezig met het ontwikkelen van een euthanasiekit, maar dat die van Multipharma nu tien doses bevat, komt enkel omdat het wettelijk niet anders mag. Dat heeft niets te maken met een apothekersoorlog."

Volgens Dirk Broeckx gaat het ook maar om enkele honderden patiënten per jaar. "Een storm in een glas water dus. Het zijn bovendien relatief goedkope producten. De prijs is dus niet het probleem."

Voor Wim Distelmans, voorzitter van de commissie Euthanasie en professor palliatieve geneeskunde aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB), bewijst de discussie in de eerste plaats dat er dringend nood is aan wetgevend werk dat de praktische problemen op het terrein aanpakt
19 apr 2005
Bron: De Morgen
meer over
zie ook rubriek