Dertien hoofdpunten uit de kiwi-wet

De kiwi- en volmachtenwet bevat dertien hoofdlijnen.

  1. Minister Rudy Demotte krijgt volmachten tot eind dit jaar om alle mogelijke ingrepen te doen in de regelgeving van de ziekteverzekering om de uitgaven binnen de toegelaten groeinorm van 4,5 procent (plus inflatie) te houden.
  2. De minister kan voor geneesmiddelen openbare kiwi-aanbestedingen uitschrijven en enkel het goedkoopste geneesmiddel nog voluit terugbetalen; dat werd beperkt tot de geneesmiddelen die niet meer beschermd zijn door een patent.
  3. In ruil voor die laatste beperking moeten de farmabedrijven een extra taks van 27 miljoen euro betalen; maar de omzet die bedrijven realiseren met de contraceptieve pil wordt voortaan vrijgesteld van die extra taks (DS 13 april) en de regering belooft ook een gunstregime voor bedrijven die hier veel mensen tewerkstellen ,,als Europa dat toelaat'' (wat onwaarschijnlijk is).
  4. De minister kan farmabedrijven verplichten hun geneesmiddelen te laten terugbetalen door de ziekteverzekering.
  5. Farmabedrijven moeten de prijzen van hun oudere geneesmiddelen sneller verlagen.
  6. De overheid kan pseudo-vernieuwende geneesmiddelen uitsluiten van terugbetaling.
  7. Er komen bijkomende mogelijkheden om artsen te bestraffen als ze in hun voorschrijfgedrag voor geneesmiddelen ,,niet rationeel'' zijn.
  8. Er komt geen enkele nieuwe beperking voor het aanrekenen, door artsen, van honoraria-supplementen. In ruil werd aan de SP.A wel een prijsbeperking voor implantaten en prothesen beloofd.
  9. Het Solidariteitsfonds dat tussenbeide komt voor dure, zeldzame niet-vergoede ingrepen, wordt uitgebreid.
  10. Wie zich onnodig laat opnemen door een spoeddienst van een ziekenhuis, betaalt voortaan 9,5 euro remgeld (de PS handhaaft haar wetsvoorstel om dat meteen weer af te schaffen).
  11. Voor bepaalde ingrepen in ziekenhuizen kan de regering forfaits vastleggen zodat ,,onverantwoorde'' prijsverschillen verdwijnen.
  12. Er wordt een nieuwe regeling ingevoerd tot beperking van de dure pet-scanners en ziekenhuizen en artsen die zonder toelating een petscan hebben of gebruiken, worden strafbaar.
  13. De wet geeft de regering de mogelijkheid om ,,zorgregio's'' af te bakenen en daarbinnen het aanbod van ziekenhuisdiensten te beperken.
14 apr 2005
meer over
zie ook rubriek