Demotte heeft hele volmacht en halve kiwi

De meerderheidsfracties in de Kamer keurden gisteren de gezondheidswet goed. Die staat ook bekend als de volmachten- en kiwi-wet omdat ze minister Rudy Demotte uitgebreide volmachten geeft en hem toelaat kiwi-aanbestedingen te organiseren voor geneesmiddelen.
De CD&V-oppositie twijfelde nog even of ze zich niet zou onthouden bij de stemming. ,,Er staan ook goede dingen in de wet zoals de uitbreiding van het Solidariteitsfonds. Maar de balans helt over naar het negatieve, we stemmen tegen'' zei Luc Goutry vastberaden na een twijfelmoment. N-VA en Vlaams Belang stemden ook tegen. Dat leverde 84 ja- en 38 neen-stemmen op, en 8 onthoudingen (CDH-Ecolo).

Luc Goutry (CD&V) zei dat de aanbesteding van geneesmiddelen - afgekeken van Nieuw-Zeeland - ,,nog maar een halve kiwi is''. Volmachten noemde hij een bewijs van onmacht. ,,Al vijftien jaar regeren socialisten de gezondheidszorg en nog zijn de uitgaven niet onder controle.''. Hij vindt het onoorbaar dat het parlement buiten spel wordt gezet.

Hij vindt de wet ook bijzonder slordig gemaakt. ,,Ze staat vol onduidelijkheden. En dinsdag moest de Kamercommissie extra bijeenkomen omdat de parlementsleden van de meerderheid per vergissing een deel van de volmachten hadden geschrapt.'' Hij hekelde ook minister Demotte die zei dat hij de uitgaven de jongste maanden onder controle heeft. ,,Waarom heeft u dan nog volmachten nodig?''

De meerderheidspartijen zegden allen dat er eigenlijk niets anders mogelijk was dan volmachten.

Ze zegden hun steun toe aan de wet, maar met verschillende interpretaties. Yolande Avontroodt (VLD) was blij dat de kiwi-aanbestedingen beperkt werden; Maya Detiège (SP.A) was blij omdat er bijna geen beperkingen aan gesteld zijn. Yvan Mayeur (PS) schoot de hoofdvogel af. Hij zei dat hij pal achter de wet staat, maar ook pal achter zijn eigen wetsvoorstel blijft staan dat de 9,5 euro remgeld wil afschaffen die de wet invoert bij onnodige raadpleging van de spoeddienst.

Hij wil, zo bleek, dat iedereen vrij toegang heeft tot de spoeddienst van de ziekenhuizen. Hij wil daar huisartsen zetten die de selectie doen aan de poort wie binnen mag en wie door de huisarts moet verzorgd worden.

Mayeur verzette er zich tegen dat Rudy Demotte onder voogdij geplaatst wordt van begrotingsminister Johan Vande Lanotte (SP.A) omdat zijn uitgaven meer stegen dan toegelaten was. ,,Didier Reynders van Financiën komt toch ook niet onder voogdij als zijn fiscale amnestie te weinig opbrengt?''

De gezondheidswet moet nog het fiat krijgen van de Senaat.
14 apr 2005
meer over
zie ook rubriek