Alternatieve geneeskunde boomt als nooit tevoren

Acht jaar geleden trok slechts 3,9 procent van de Belgen naar een homeopaat, in 2001 was dat al 6,1 procent. Sindsdien zijn er geen eensluidende cijfers meer voorhanden, maar de cijfers van het grootste ziekenfonds, de Christelijke Mutualiteiten (CM), liegen er niet om. Sinds 2000, het jaar waarin beslist werd homeopathie, osteopathie en chiropraxie terug te betalen, is de jaarlijkse totaalsom van terugbetalingen van 22.692 euro gestegen tot bijna 3,5 miljoen euro vorig jaar. En die trend zet zich door.
Maar niet iedereen is gelukkig met het succes van homeopathie, osteopathie of chiropraxie. Sceptici weerleggen de heilzame werking van die geneeswijzen en zweren bij de traditionele geneeskunde, "waarvan de goede werking tenminste wetenschappelijk bewezen is". Callens bevestigt de controverse die meer dan ooit de medische wereld op zijn kop zet. "Inderdaad, we krijgen regelmatig af te rekenen met kritische artsen' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>artsen die de alternatieve geneeskunde weigeren te erkennen."
Toch zouden ze dat beter wel doen, aldus de arts. "In heel Europa pleiten gezondheidspartners meer en meer voor een integratie van nieuwe vormen van geneeskunde. In Nederland verwijzen huisartsen bijvoorbeeld veel sneller naar een homeopaat dan bij ons." Slechts 15 procent zweert uitsluitend bij de alternatieve vormen, het merendeel combineert de klassieke en de nieuwe geneeskunde. Is dat niet kostelijk voor een ziekenfonds? Callens: "Integendeel, de alternatieve artsen weten hun patiënt vaak te genezen met één of twee behandelingen terwijl een gewone huisarts al sneller vijf weken antibiotica voorschrijft. In de meeste gevallen zijn de nieuwe geneeswijzen voor ons dus goedkoper."
Om de boom in goede banen te leiden controleren de CM met argusogen welke geneesmiddelen terugbetaald worden en welke niet. "We ijveren voor een veilige lijst van alternatieve producten die zeker geen nevenwerkingen hebben. We betalen geen Chinese kruiden, op aardstralen gebaseerde kwakzalverzalfjes of andere troep terug. Wel streven we naar een groter aantal professioneel geschoolde homeo- en osteopaten. Daar slagen we geleidelijk aan in." Sinds een jaar of twee controleren de CM rechtstreeks in de apotheek of de juiste medicijnen worden terugbetaald. Callens besluit: "Dat zou kunnen verklaren waarom we sinds 2002 een daling zien in onze terugbetalingscurve wat de homeopathie betreft. Maar wees gerust, het fenomeen zit meer dan ooit in de lift."
14 apr 2005
Bron: De Morgen
meer over
zie ook rubriek