Dodelijk griepvirus ook naar Navo-lab en Middelheimziekenhuis gestuurd

van een gevaarlijk griepvirus dat in 1957 een pandemie veroorzaakte, zijn ook per vergissing naar het laboratorium van de Navo in Henegouwen en naar het laboratorium van het Antwerpse Middelheimziekenhuis gestuurd. Gisteren riep de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) de meer dan 3.700 laboratoria die een testkit met de stalen hadden gekregen op die te vernietigen. Reden is dat er een beperkt maar reëel risico is dat de stalen wereldwijd een grieppandemie veroorzaken.
De griepstam kostte destijds wereldwijd het leven aan een miljoen mensen, maar verdween in 1968. Daardoor zijn mensen jonger dan 37 niet immuun tegen het virus en kan het, als het niet juist gebruikt wordt en iemand per ongeluk geïnfecteerd wordt "gemakkelijk wereldwijd een griepepidemie veroorzaken", zegt topman Klaus Stöhr van de WGO.
Hoewel er geen gevallen van besmetting gemeld zijn en het risico laag wordt ingeschat omdat enkel professionele mensen ermee in aanraking komen, acht de WGO de potentiële gevolgen ernstig genoeg om dringende te stappen te ondernemen. Het Amerikaans college stuurde de kit naar meer dan 3.700 labo’s in achttien landen om hun capaciteit om virussen te onderscheiden te testen. Bij dergelijke kwaliteitscontroles worden normaal gezien geen ziekteverwekkende griepvirussen gebruikt. Hoe het virus in de kit verzeilde, is niet duidelijk. Volgens het college was het de bedoeling dat er een gewoon griepvirus inzat en zou de leverancier een foutieve stam hebben geleverd.
De fout kwam aan het licht toen een Canadees labo de stam identificeerde als het griepvirus dat de "Aziatische griep" veroorzaakte en vervolgens aan de alarmbel trok. De federale overheidsdienst Volksgezondheid liet weten dat de twee laboratoria in ons land de virusstammen hebben ontvangen en ze hebben beveiligd. Ze zullen zo snel mogelijk op passende wijze worden vernietigd. De autoriteiten benadrukten dat het risico voor de bevolking erg beperkt is.
14 apr 2005
Bron: De Morgen
meer over
zie ook rubriek