Sociale spanning in ziekenhuis Roeselare

De vakbonden verhogen de druk voor eventuele acties in het Stedelijk Ziekenhuis van Roeselare. Het personeel beslist morgen of het al dan niet actie zal voeren. Mogelijk komt het tot een staking.
De hoge werkdruk, een gebrekkige communicatie en onvoldoende opleidingsmogelijkheden voor nieuwe personeelsleden zijn de aanleiding voor de sociale onrust. Vooral het hoge tempo in de acht operatiezalen wordt gehekeld in een brief die sinds vorige week in het ocmw-ziekenhuis circuleert. De brief werd ondertekend door vijftien hoofdverplegers en de directeur nursing. Het hoge tempo in de operatieafdeling veroorzaakt spanningen tussen de artsen en het verplegend personeel.

De vakbonden deden daar gisteren een schep bovenop. ,,Er werd een reglement uitgewerkt voor het operatiekwartier met nagenoeg inspraak van iedereen. De situatie is onhoudbaar zodat harde acties zich opdringen. Want uiteindelijk zijn de patiënten het slachtoffer als het personeel niet meer gemotiveerd is of tekenen geeft van spanning en stress.''

Bij Vishay BC Components stemmen de arbeiders vandaag over een aangepast voorstel voor een sociaal plan rond de nakende herstructurering in het elektronicabedrijf in Beveren. In anderhalf jaar verdwijnen daar 137 arbeiders en 39 bedienden.

De werkgever en vakbonden bereikten twee weken geleden al een voorontwerp. Precies 57 procent van de arbeiders stuurde het huiswerk terug naar af.
20 apr 2006
meer over
zie ook rubriek