Raad van State zet licht op groen voor homo-adoptie

De Raad van State ziet geen grote juridische bezwaren tegen de adoptie van kinderen door homo's en lesbiennes. Het huidige recht dat de adoptie van kinderen voorbehoudt aan hetero's is niet discriminerend vanuit de traditionele opvattingen over het gezin. Maar het parlement mag adoptie openstellen voor homo's en lesbiennes.
Wel vindt de Raad dat de adoptie beter moet worden gemotiveerd en dat het belang van het kind centraal moet staan.
De Raad heeft ook vragen bij de adoptie van buitenlandse kinderen. als andere landen wegens de homo-adoptie geen kinderen meer willen afstaan aan België, worden hetero's gediscrimineerd.

Toen paars-groen met het wetsontwerp voor het homohuwelijk naar de De Raad van State trok, was het oordeel van de Raad vernietigend. De regering legde de bedenkingen snel naast zich neer omdat paars-groen ,,niet wou toegeven aan voorbijgestreefde opvattingen van de Raad die dateren van het begin van de 19de eeuw'', aldus premier Guy Verhofstadt.

Bij dit advies van 20 september over holebi-adoptie gooit de Raad het over een andere boeg. Geen moraliserende oordelen, maar een uitsluitend juridisch advies van 150 pagina’s. ,,alsof de Raad de vis wil verdrinken'', zegt het oppositielid Servais Verherstraeten (CD&V).
06 okt 2005
meer over
zie ook rubriek