Uitgaven geneesmiddelen stijgen nog sneller dan verwacht

De uitgaven voor geneesmiddelen stegen vorig jaar nog sneller dan verwacht. Dat blijkt uit de gedetailleerde uitgavencijfers van de ziekteverzekering voor 2004. De geneesmiddelen overschrijden hun budget met 372 miljoen euro. Dat is 37 miljoen euro meer dan in november geraamd. De geneesmiddelen zijn goed voor ruim 70 procent van het totale tekort van de ziekteverzekering.
De zorgverstrekkers, ziekenfondsen en sociale partners konden gisteren de gedetailleerde uitgavenstaat van de ziekteverzekering over 2004 inkijken. Zoals geweten sloot die de boeken met een tekort van 513,6 miljoen euro. Dat is 120 miljoen euro minder dan het deficit van 634 miljoen euro waarmee de regering in november rekening hield. De uitgaven voor de gezondheidszorg bedroegen vorig jaar 16,771 miljard euro.

De geneesmiddelen, de artsen, de ouderenzorg en de maximumfactuur blijken de belangrijkste schuldigen voor het tekort. De ziekteverzekering moest in 2004 372 miljoen euro meer uitgeven aan geneesmiddelen dan volgens de begrotingsdoelstelling was bepaald. Het bedrag ligt ook nog eens 36,8 miljoen hoger dan voorspeld in november. De erelonen van de artsen namen een hap van 50 miljoen euro meer dan voorzien uit het gezondheidsbudget. Die overschrijding valt beter mee dan het tekort van 127 miljoen euro waarmee in november rekening werd gehouden. De maximumfactuur (MAF), die ervoor zorgt dat de gezondheidskosten van een gezin een bepaald plafond niet overschrijden, kostte de ziekteverzekering 53 miljoen euro meer dan voorzien.

Positief nieuws kwam van bij de kinesisten en de ziekenhuizen. Zij bleven respectievelijk 20 en 13,5 miljoen euro onder hun budget.

Artsenindex

Volgende week bespreken de ziekenfondsen en zorgverstrekkers de cijfers. Ze gaan onder meer na of de artsen al dan niet recht krijgen op een indexverhoging op 1 juli. De artsen gingen in november akkoord hun index tijdelijk te bevriezen. Ze deden dat in afwachting van de definitieve uitgavencijfers en in afwachting van een trendbreuk in hun voorschrijfgedrag voor antibiotica en bloeddrukverlagers.

Het kabinet van Rudy Demotte (PS), de federale minister van Sociale Zaken, wilde zich gisteren nog niet over de artsenindex uitspreken. 'We wachten de eerste gegevens over 2005 af. En die worden pas in mei verwacht', klonk het. Dat zorgde meteen voor beroering. 'Het is absurd om volgende week een begrotingscontrole te houden terwijl er nog geen zicht is op de cijfers van de ziekteverzekering over dat jaar', zegt Pieter Timmermans, de directeur-generaal van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO).

De definitieve cijfers over 2004 maken duidelijk dat de ziekteverzekering dit jaar voor grote uitdagingen staat. De uitgaven voor geneesmiddelen zouden met 0,38 procent moeten dalen om in de begrotingsdoelstellingen te blijven. 'We moeten een serieuze trendbreuk realiseren', zei Marc Loix van de Christelijke Ziekenfondsen.

Luc Van Roye, de directeur van de Vereniging van Openbare Verzorgingsinstellingen (VOV), bevestigde de kritieke financiële situatie. 'We moeten eerst het financiële verleden geregeld krijgen. Pas dan is er ruimte om over de toekomstige uitgaven te spreken', zei hij tijdens een persontmoeting. Hij liet zich gematigd positief uit over het ontwerp gezondheidswet, waarover morgen in de Kamer wordt gestemd. Dat wetsontwerp regelt een rist besparingen en geeft minister Demotte de volmacht om in te grijpen als de ziekteverzekering haar budget te buiten gaat.

De VOV laakt wel dat het debat onvoldoende gestructureerd wordt gevoerd. Ze vraagt dat de politici een debat beginnen over het onderscheid tussen noodzakelijke gezondheidskosten, die door de ziekteverzekering betaald moeten blijven, en comfortkosten.
12 apr 2005
Bron: De Tijd
meer over
zie ook rubriek