Vrouwen tegen Organon

Bij de rechtbank in Den Bosch wordt vandaag, dinsdag, de rechtszaak voortgezet die door vijftien vrouwen is aangespannen tegen geneesmiddelenfabrikant Organon. De vrouwen eisen een schadevergoeding omdat ze enkele jaren geleden zwanger werden ondanks het gebruik van het anticonceptiemiddel Implanon.
Van de vijftien Nederlandse vrouwen die nu een schadeclaim indienen, kregen tien een baby. Vier lieten de zwangerschap' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>zwangerschap afbreken en één kreeg een miskraam. De hele groep vraagt geld, maar de tien die het kind lieten geboren worden, eisen daarenboven een vergoeding voor de kosten voor de opvoeding van dat kind. Dat bedrag verschilt per vrouw en hangt af van hun levensstandaard. De claims lopen op tot 1 miljoen euro per kind.

Ze houden in de eerste plaats Organon verantwoordelijk omdat het bedrijf claimde dat Implanon voor 100 procent betrouwbaar was.

Het probleem bij de vrouwen die Organon hebben aangeklaagd was echter niet dat Implanon niet werkte. Het staafje met hormonen bleek nooit in hun bovenarm te zijn ingebracht, door een fout van hun arts' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>huisarts. Dertien vrouwen hebben daarom ook een zaak aangespannen tegen hun huisarts. Zelfs huisartsen die een speciale Implanon-cursus hadden gevolgd, gingen in de fout. Vandaag doen ze voor de rechtbank voor het eerst hun verhaal.

Organon ontkent dat het bedrijf relevant onderzoeksmateriaal achterhoudt. Volgens een woordvoerster zijn de meeste onderzoeken naar het anticonceptiemiddel te bekijken op de website van het College ter Beoordeling van geneesmiddelen (CBG).

Organon spreekt ook tegen dat het ooit heeft beweerd dat Implanon 100 procent betrouwbaar is. ,,Dat is geen enkel anticonceptiemiddel. Implanon is wel uiterst betrouwbaar, indien het op de juiste wijze wordt ingebracht.''

Dat bevestigt gynaecologe professor Marleen Temmerman van de universiteit van Gent. ,,Het staafje is een zeer betrouwbaar anticonceptiemiddel, maar geen enkele methode is honderd procent veilig. Daarom begrijp ik niet goed waarom vrouwen die de uitzonderlijke pech hebben gehad na het plaatsen van een staafje toch zwanger te worden, naar de rechtbank stappen. Tenzij kan worden bewezen dat de arts een fout heeft gemaakt.''

Eind 1999 bracht Organon het anticonceptiestaafje Implanon op de Belgische markt. Enkele maanden later volgde Nederland. In ons land hadden eind vorig jaar meer dan 50.000 vrouwen een anti-zwangerschapsstaafje laten inbrengen. Zo'n staafje is een lucifer groot en wordt door een arts via een injectienaald vlak onder de huid in de bovenarm ingebracht. Je ziet het niet zitten, maar je voelt het als je er met de vingers overheen gaat.

Implanon bevat progestagenen. Dat hormoon komt in de bloedbaan terecht, onderdrukt de eisprong en het baarmoedermondslijmvlies en voorkomt zo zwangerschap. Na drie jaar is het hormoon uitgewerkt en moet het vervangen worden.

De zaak van de vijftien Nederlandse vrouwen is de derde in Nederland. In twee eerdere Nederlandse gerechtszaken werden de artsen aansprakelijk gesteld maar ging Organon steeds vrijuit.

In België zitten er drie rechtszaken aan te komen van vrouwen die eveneens zwanger werden ondanks het staafje, maar het onderzoek bevindt zich nog in de expertisefase. geneesmiddelenfabrikant Organon wijst elke verantwoordelijkheid af. ,,In de voorbije en nog lopende rechtszaken gaat het telkens om vrouwen bij wie het staafje niet in hun lichaam werd aangetroffen. Dat heeft onderzoek uitgewezen'', zegt medisch directeur dr. Martin Renier van Organon. ,,als het staafje goed wordt ingebracht, mag er geen probleem zijn.''

In de twee al gedane uitspraken in Nederland, waarbij de artsen telkens tot een aanzienlijke schadevergoeding werden veroordeeld, gingen de rechters ervan uit dat door een foute toediening het staafje voortijdig uit de injectienaald was gevallen.

,,Ik wil geen artsen beschuldigen, maar ik zie geen andere mogelijke verklaring'', vervolgt Renier. ,,Wij hebben er alles aan gedaan om huisartsen en gynaecologen goed te instrueren en te trainen om het staafje correct in te brengen. Je kan niet stellen dat een medicament niet werkt als het niet of niet goed werd toegediend. Wij zijn heus niet over één nacht ijs gegaan. Voor Implanon op de markt kwam, werd het staafje bij 70.000 vrouwen getest en niet één is zwanger geworden. Dat is uniek. Het anticonceptiestaafje is véél betrouwbaarder dan de pil.''
12 apr 2005
meer over
zie ook rubriek