Harttest moet voor jonge sporters

Cardiologen vragen dat de Europese regeringen een preventief cardiologisch onderzoek voor jonge sporters verplicht zouden maken. De specialisten willen zo het stijgende aantal overlijdens door hartproblemen bij jonge topsporters een halt toeroepen.
De Europese cardiologen willen een elektrocardiogram (ECG) verplicht maken bij jonge sporters die aan competitiesport doen. Dat is één van de aanbevelingen die de European Society of Cardiology (ESC) aan de Europese regeringen doet. De ESC is sinds gisteren bij elkaar op een congres in Leuven.

Het is de cardiologen opgevallen dat de laatste jaren steeds meer jonge sporters plots overlijden door hartfalen. De specialisten vinden het medisch onderzoek bij sporters op dit moment te beperkt om het risico tot een minimum te verkleinen.

,,Daarom vragen wij een grondiger en meer individuele aanpak van sportlui' ', zegt de Leuvense professor Luc Vanhees van de faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen. ,,Op dit moment beperkt men zich bij competitiesporten vaak tot een algemene medische bevraging van de sporter. Daar kan je veel uit leren, maar niet voldoende. Wij vragen daarom dat bij jonge competitiesporters ook een ECG in rust verplicht zou worden. Uit die test kunnen wij belangrijke informatie halen over hartafwijkingen.''

als uit het ECG blijkt dat er een afwijking is, dan willen de cardiologen eerst bepalen over welke afwijking het gaat. Met een ECG kunnen de dokters onder meer vaststellen of hartvergrotingen normaal of abnormaal zijn.

,,We zien vaak hartvergrotingen bij jonge sporters'', zegt Vanhees. ,,In sommige gevallen houdt dat een risico in als men intensief aan sport wil doen.''

Vervolgens willen de cardiologen nagaan op welk niveau de onderzochte persoon aan sport doet of wil doen.

Tenslotte nemen ze ook nog andere factoren zoals leeftijd, fitheid en familiale achtergrond in overweging. Op basis van al die gegevens willen ze aanbevelingen doen over wat de sporter in kwestie mag en niet mag.

Professor Vanhees vraagt dat de Europese richtlijn er in de eerste plaats zou komen voor jonge mensen die intensief sporten en voor zij die al een hartkwaal hebben.

Hij wil zelf niet bepalen waar de grens moet liggen. ,,Maar eigenlijk zouden alle sporters baat hebben bij de test'', zegt hij.

Voor sporters die aan duiksport willen gaan doen, is een uitgebreid medisch onderzoek nu al verplicht. ,,Waarom zouden wielrenners niet kunnen verplicht worden een ECG te ondergaan voor ze een licentie krijgen'', zegt professor Vanhees.
09 apr 2005
meer over
zie ook rubriek