Geen maagzuurremmers zonder gastroscopie

Patiënten die nog generieke maagzuuremmers terugbetaald willen krijgen, moeten eerst een maagonderzoek laten uitvoeren. Met die maatregel wil minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (PS) de overconsumptie tegengaan.
Te veel patiënten gebruiken ten onrechte de generieke maagzuurremmers. Sinds 2001 worden maagzuurremmers terugbetaald zonder dat er eerst een maagonderzoek moet worden uitgevoerd. Het gevolg is dat er nu sprake is van overconsumptie'', zegt Michèle Van der Plaetsen, woordvoerster van Demotte.

Twee jaar geleden kwam Demotte met de producenten van de generieke maagzuurremmers overeen dat een maagonderzoek niet langer verplicht zou zijn voor terugbetaling. In ruil zorgden de producenten voor een stevige prijsdaling. Die maatregel had een flinke besparing in de uitgaven van de ziekteverzekering moeten betekenen, maar het tegendeel bleek.

,,Door de versoepelde vergoedingsvoorwaarden gebruiken sinds 2001 plots veel meer mensen die maagzuurremmers. Het gaat om meer dan een verdubbeling. Ondanks het feit dat de prijs aanzienlijk daalde, kost die maatregel de ziekteverzekering nu veel geld. Om maar te zwijgen van de schadelijke gevolgen voor de gezondheid van de patiënten die ten onrechte die medicijnen nemen'', zegt Van der Plaetsen.

De krant De Morgen meldde vrijdag dat een half miljoen Belgen maandelijks maagzuurremmers slikken. Ruim 275.000 patiënten kiezen voor de goedkopere generieke variant van de geneesmiddelen.

FeBelGen, de federatie van de Belgische fabrikanten van generieke geneesmiddelen, is allerminst tevreden met de maatregel van Demotte. Volgens haar kost die de ziekteverzekering 32,5 miljoen euro extra per jaar. De gastroscopieën opnieuw verplichten zou 21 miljoen per jaar kosten, de omschakeling naar duurdere geneesmiddelen nog eens 11,5 miljoen.

,,Klopt niet'', zegt Van der Plaetsen. ,,Men hoeft geen extra gastroscopie te ondergaan als er al een uitgevoerd is. Is dat niet het geval, dan is ze zeker wenselijk vóór iemand op chronische basis deze geneesmiddelen krijgt toegediend.''
09 apr 2005
meer over
zie ook rubriek