Apothekers vragen meer informatie over euthanasie

Voor een vlotte toepassing van de euthanasiewet moet er dringend overleg komen tussen apothekers en artsen. De apothekers vragen duidelijke richtlijnen omtrent het verschaffen van levensbeëindigende middelen. Dat blijkt uit een rondvraag bij apothekers, enkele maanden voor de euthanasiewet van kracht werd in 2002.
De euthanasiewet trad in werking in september 2002. Sindsdien kan een arts levensbeëindigende medicatie toedienen als de patiënt daar uitdrukkelijk om vraagt. De wet vermeldt echter niets over de rol van apothekers. Zij willen duidelijke richtlijnen over de aflevering van de levensverkortende geneesmiddelen, want in principe mag een apotheker geen medicijnen verschaffen die de patiënt schade berokkenen. Uit een voorschrift valt niet altijd op te maken dat het om euthanasiemedicijnen gaat. Daarom vragen de apothekers vooraf door de arts geïnformeerd te worden.

De vraag van de apothekers komt naar voren in een onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel (vub) onder leiding van professor Luc Deliens bij 660 Oost-Vlaamse apothekers. De meeste ondervraagde apothekers willen niet verplicht worden aan levensbeëindiging mee te werken. De apothekers ontvangen zelden een voorschrift voor levensverkortende geneesmiddelen, maar doorgaans verstrekken ze die medicijnen. Daarbij had slechts de helft van de ondervraagden vooraf contact opgenomen met de huisarts.

ziekenhuis

Recentelijk heeft de federale minister van Volksgezondheid, Rudy Demotte (PS), een werkgroep samengeroepen die de beschikbaarheid onderzoekt van levensbeëindigende geneesmiddelen. Sommige blijken alleen verkrijgbaar in een ziekenhuisapotheek. 'artsen proberen dan via via aan die medicijnen te geraken of grijpen naar minder kwaliteitsvolle alternatieven', weet Marleen Haems van de Koninklijke Apothekersvereniging van Antwerpen (KAVA). 'Dat staat haaks op de wens van mensen om waardig te sterven.'

Er is nog steeds geen informatiebrochure over de euthanasiewetgeving beschikbaar, merkt onderzoeker Luc Deliens op. Volgens hem is de wet dringend aan evaluatie toe. Er bestaat bij ons wel een evaluatiecommissie, maar die heeft slechts een beperkt beeld van de praktijk, vindt Deliens.

In Nederland hebben afspraken tussen artsen en apothekers geleid tot de invoering van een zogenaamde euthanasie-kit. De huisarts kan dat pakket bekomen voor een periode van acht weken. Na het overlijden van de terminale patiënt worden de middelen terugbezorgd aan de apotheker. Dat moet misbruik tegen gaan.
08 apr 2005
Bron: De Tijd
meer over
zie ook rubriek