De ziekte van Alzheimer leidt tot verregaande dementie, omdat ze geleidelijk de hersencellen vernietigt. Ze is de belangrijkste vorm van dementie, die in ons land ongeveer honderdduizend mensen treft.
De wetenschap zoekt koortsachtig naar middelen om de ziekte te bestrijden, maar voorlopig zonder succes. Het proces dat aan de aftakeling ten grondslag ligt, blijkt te ingewikkeld om zomaar in kaart te brengen - laat staan onder controle te krijgen.
En hoe meer er gezocht wordt, hoe ingewikkelder het lijkt. De ploeg rond Bart De Strooper van de Leuvense tak aan het Vlaams Interuniversitair Centrum voor Biotechnologie toont in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences aan dat het eiwit gamma-secretase, dat een sleutelrol speelt in de afzetting van eiwitkluwens in de hersenen die met het opduiken van de ziekte gepaard gaan, een véél complexere werking heeft dan tot dusver werd aangenomen.
Elk onderdeel van het eiwit heeft een aparte invloed op de ontwikkeling van de kluwens, en bijgevolg ook een apart effect op de overlevingskansen van proefmuizen.
Bart Samyn en zijn collega's van het laboratorium voor Eiwitbiochemie en Eiwitengineering van de Universiteit Gent publiceren in het vakblad Nature Methods een nieuwe methode om de splitsing van eiwitten te analyseren. Die kan ook nuttig zijn in het onderzoek naar de ziekte van Alzheimer, want gamma-secretase is een eiwit dat andere eiwitten na productie 'bijknipt'.
De meeste van de driehonderdduizend eiwitten in een mensenlichaam worden bijgeknipt voor ze in actie schieten.
En hoe meer er gezocht wordt, hoe ingewikkelder het lijkt. De ploeg rond Bart De Strooper van de Leuvense tak aan het Vlaams Interuniversitair Centrum voor Biotechnologie toont in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences aan dat het eiwit gamma-secretase, dat een sleutelrol speelt in de afzetting van eiwitkluwens in de hersenen die met het opduiken van de ziekte gepaard gaan, een véél complexere werking heeft dan tot dusver werd aangenomen.
Elk onderdeel van het eiwit heeft een aparte invloed op de ontwikkeling van de kluwens, en bijgevolg ook een apart effect op de overlevingskansen van proefmuizen.
Bart Samyn en zijn collega's van het laboratorium voor Eiwitbiochemie en Eiwitengineering van de Universiteit Gent publiceren in het vakblad Nature Methods een nieuwe methode om de splitsing van eiwitten te analyseren. Die kan ook nuttig zijn in het onderzoek naar de ziekte van Alzheimer, want gamma-secretase is een eiwit dat andere eiwitten na productie 'bijknipt'.
De meeste van de driehonderdduizend eiwitten in een mensenlichaam worden bijgeknipt voor ze in actie schieten.