Jonge huisarts ziet één agressieve patiënt per dag

In februari van dit jaar stemde de Orde van Geneesheren in met een 'zwarte lijst' met gewelddadige patiënten voor huisartsenwachtdiensten. Wanneer zo'n patiënt de huisarts raadpleegt, kan die om politiebijstand vragen. Die beslissing van de Orde lokte heel wat protest uit.
De enquête van de Artsenkrant toont ook aan dat één op de vijf jonge huisartsen (19 %) er aan denkt binnen de eerstvolgende vijf jaar uit het beroep te stappen.

Daar zijn een aantal andere redenen voor. De jonge huisartsen spreken van een slechte verloning, de onregelmatige uren en de moeilijke verenigbaarheid met het gezinsleven.

Ook de grote werkbelasting en veeleisende patiënten vormen vaak een breekpunt. Ruim een derde van de jonge huisartsen (35 %) rapporteert mobiliteitsproblemen bij huisbezoeken overdag.Jonge huisartsen willen hun beroep gemiddeld uitoefenen tot hun 59ste.

Mannen hopen door te gaan tot hun 61ste, vrouwen denken te zullen stoppen op hun 57ste. Slechts iets meer dan een kwart wil stoppen op de leeftijd van 65.

De enquête vroeg de jonge huisartsen ook om hun mening over de toekomst. Een kwart (27 %) denkt dat alles bij het oude zal blijven. Ruim een derde (37 %) verwacht dat de situatie van de huisartsen zal verslechteren.

Ongeveer evenveel jonge huisartsen (36 %) verwachten precies het omgekeerde: namelijk dat de situatie er beter op zal worden.
05 apr 2005
meer over
zie ook rubriek