Nederlandse onderzoekers vinden gen zwangerschapsvergiftiging

Onderzoekers van het medisch centrum van de Vrije Universiteit in Amsterdam melden dat ze de oorzaak van zwangerschapsvergiftiging hebben ontdekt. Zij hebben het voor deze vergiftiging verantwoordelijke gen geïsoleerd, zo staat deze week te lezen in Nature Genetics.
De wetenschappers vonden bij zwangerschapsvergiftiging een erfelijk defect in een gen dat de vaatverbinding van moeder en kind in de moederkoek regelt. Het gen behoort tot een nieuw ontdekte klasse dna-bindende eiwitten.

De vorsers noemen het opvallend dat in de placenta alleen de erfelijke informatie die de moeder doorgeeft aan het kind van belang is voor het ontstaan van de afwijking. Zwangerschapsvergiftiging komt voor bij 5 tot 10 procent van de zwangere vrouwen en kan leiden tot hoge bloeddruk, vochtophoping, nierafwijkingen met eiwituitscheiding, tintelende vingers, misselijkheid en wazig zien. Het ongeboren kind krijgt te weinig voedingsstoffen en kan groeiachterstand oplopen. Dit kan leiden tot complicaties rond de geboorte of overlijden.
04 apr 2005
meer over
zie ook rubriek