Nepmedicijnen overspoelen de markt

Meer dan vijftien procent van alle verkochte medicijnen is nep. In deze parallelle markt gaat jaarlijks 35 miljard dollar om. Het probleem is het grootst in Afrika en Azië, waar ruim de helft van alle aangeschafte geneesmiddelen vervalst is.
In China kwamen in 2001 192.000 patiënten om door het gebruik van frauduleuze medicijnen, volgens het vakblad Plos Medicine . In Afrika zijn onlangs partijen valse aidsremmers aangetroffen. Op een continent waar de meeste aidspatiënten geen medicijnen kunnen krijgen, is het dubbel tragisch dat de weinige pillen die de dorpen bereiken, vaak ook nog vals zijn.

Voor alle duidelijkheid: het gaat hier niet over generische geneesmiddelen. Dat zijn bonafide en goedwerkende kopieën van medicijnen waarop het patent is verlopen, wat ze goedkoper maakt. Generische middelen bevatten dezelfde bestanddelen als het merkproduct, maar heten anders en zijn anders verpakt. Bij criminele namaak zien verkochte pillen er wél uit als het origineel en is ook de verpakking dezelfde, alleen zit er geen werkzaam bestanddeel in. Je wordt er niet beter van, in het beste geval.

De namaak neemt gigantische proporties aan, meldden onderzoekers vorige week op een conferentie in Parijs. In december 2000 onderschepten Belgische douaniers 57.600 verpakkingen nagemaakte Halfan (een malariamiddel van GlaxoSmithKline), die onderweg waren van China naar Nigeria. De smokkelbende die vervolgens werd opgerold, had 43 ton namaakpillen willen verschepen, van 17 merken van zeven farmabedrijven.

Farmabedrijven zitten verveeld met de namaak. Ze missen verkoop en krijgen een geloofwaardigheidsprobleem als mensen sterven na het slikken van medicijnen die schijnbaar uit hun bedrijf komen. Maar firma's en ook overheden zijn huiverig om het probleem aan te kaarten, betreurt Plos Medicine. Soms geven bedrijven vrijwillig waarschuwingen uit als ze erachter komen dat er geknoeid is met hun producten. Maar geen enkel land heeft een meldingsplicht.
25 mrt 2005
meer over
zie ook rubriek