Resistent aidsvirus baart onrust

In de Verenigde Staten hebben artsen een aidsvirus geïsoleerd dat bestand is tegen de meeste aidsremmers. De virusstam is bijna niet meer te behandelen, en tot overmaat van ramp veroorzaakt hij een hevige vorm van aids, waarbij de immuunziekte al een paar maanden na besmetting de kop opsteekt.
Bij de meeste andere aidsstammen blijven mensen na besmetting nog zo'n tien jaar gezond, zonder dat ze geneesmiddelen hoeven te nemen.

De patiënt bij wie het virus werd gevonden is een homoseksuele New Yorker die onbeschermde seks had met diverse partners en die geregeld de illegale drug metamfetamine slikte. Vier maanden na zijn infectie met het aidsvirus werd hij al ziek. Onderzoekers van het Aaron Diamond Aidscentrum onderzochten de genetische samenstelling van het virus en testten zijn resistentie tegen de bestaande aidsmedicijnen. Die bleek zeer groot, melden ze in The Lancet .

Er waren al resistente aidsvirussen bekend, en ook aidsvirussen die snel aids geven, maar de combinatie van beide ongewenste eigenschappen was nog niet eerder gezien. De onderzoekers weten niet of de man zijn sekspartners met het gevaarlijke en nagenoeg onbehandelbare virus heeft besmet. Verder onderzoek moet uitwijzen of hij een geïsoleerd geval is, of niet.
25 mrt 2005
meer over
zie ook rubriek