Vaccin tegen baarmoederhalskanker bijna klaar

Het vaccin tegen baarmoederhalskanker waaraan de Belgische vaccinproducent GlaxoSmithKline werkt, zal waarschijnlijk in 2007 beschikbaar zijn. Volgens GSK zijn de voorlopige onderzoeksresultaten bemoedigend.
In driekwart van de gevallen wordt alskanker' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>baarmoederhalskanker veroorzaakt door een virus: het menselijk papillomavirus (hpv) dat wordt overgedragen bij seksueel contact. Het blijft vervolgens sluimeren in cellen van de baarmoederhals en kan die na verloop van jaren tot kankercellen doen ontaarden. Er bestaan meerdere types van het hpv-virus. Niet allemaal zijn ze kankerverwekkend. Het vaccin van GSK voorkomt infectie met de types 16 en 18, waarvan is aangetoond dat ze kanker kunnen geven. Momenteel probeert GSK het vaccin uit bij vrijwilligsters. Die klinische studies gebeuren onder meer aan de universiteiten van Antwerpen, Gent en Brussel. Als het onderzoek naar het vaccin afgerond is en daaruit blijkt dat het vaccin werkt en geen schadelijke neveneffecten heeft, moet het bedrijf een dossier indienen bij de Europese en internationale autoriteiten, om toegelaten te worden op de markt. Als dat vlot verloopt, komt het vaccin in 2007 op de markt, meldt het bedrijf. baarmoederhalskanker wordt dan de tweede vorm van kanker waartegen gevaccineerd kan worden. Nu kan dat al tegen leverkanker.

Meestal treden voorstadia van baarmoederhalskanker op rond de leeftijd van vijfendertig jaar. De ziekte geeft dan pas symptomen wanneer de vrouw vijfenveertig jaar is. In België krijgen elk jaar zeshonderd vrouwen baarmoederhalskanker. De helft van hen sterft aan de ziekte. Wat het vaccin gaat kosten en of het wordt terugbetaald, is niet bekend.
25 mrt 2005
meer over
zie ook rubriek