Uitstel voor gezondheidswet

De paarse meerderheid moest gisteren, na hevig protest van CD&V, de goedkeuring van de zogenaamde gezondheidswet uitstellen tot na de paasvakantie.
Socialisten en liberalen waren donderdag vastbesloten om de gezondheidswet door de Kamer te jagen. Vandaag moest de Senaat normaal gesproken het licht op groen zetten. Minister van Sociale Zaken Rudy Demotte (PS) krijgt dankzij de wet volmachten om snel te kunnen optreden tegen ontsporingen in de gezondheidszorg.

De oppositie trok echter alle registers open om de teksten tegen te houden. CD&V en Vlaams Belang herhaalden dat de teksten met haken en ogen aaneen hangen.

CD&V-fractieleider Pieter De Crem vroeg kamervoorzitter Herman De Croo de conferentie van voorzitters bijeen te roepen. Die besliste om de teksten de eerste dinsdag na de paasvakantie opnieuw naar de kamercommissie te sturen. Een dag later kunnen ze dan goedgekeurd worden door de plenaire Kamer. Daarna moeten ze nog naar de Senaat. Het uitstel is een serieuze opdoffer voor Demotte. Hij had erop gerekend dat de wet vanaf 1 april in werking zou treden.

We zetten de belangrijkste elementen van de gezondheidswet nog even op een rijtje:

Volmachten Normaal mocht Demotte tussen 1 april tot 31 december van dit jaar beslissingen nemen die hij anders niet mag nemen. Enkel als de ingrepen na 2006 blijven gelden, moet het parlement ze goedkeuren. De wet zal nu noodgedwongen met enkele weken trager in werking treden.

Kiwi De politieke slogan van de jongste maanden op het vlak van gezondheidspolitiek was de openbare aanbesteding voor geneesmiddelen, beter bekend als het kiwimodel. Het systeem zal niet worden toegepast op geneesmiddelen die nog ,,onder patent'' zijn. Die geneesmiddelen zijn beschermd en mogen dus niet nagemaakt worden door de fabrikanten van generieke geneesmiddelen. De generieken, perfecte kopieën van merkgeneesmiddelen, moeten voortaan 30 procent goedkoper zijn.

Geneesmiddelen Oudere geneesmiddelen moeten al na 12 jaar 14 procent goedkoper worden, vroeger was dat pas na 15 jaar. De ziekenfondsen krijgen de toelating om na te gaan welke geneesmiddelen de patiënt neemt en hem eventueel te adviseren een goedkoper middel te nemen. artsen' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>artsen die niet prijsbewust voorschrijven, kunnen aangepakt worden.

Spoedgevallen Wie onnodig naar spoedgevallen gaat of niet doorverwezen is door een arts betaalt forfaitair 9,50 euro.

implantaten Voor bepaalde implantaten, zoals heupprothesen, komt er een prijsbeperking.

Illegale scanners Er komt een strengere bestraffing van ziekenhuizen die te vaak overbodige en dure apparaten - zoals nmr, CT en Pet-scanners - gebruiken.

Forfaits De wet voert een wettelijke basis in voor het forfait per ziekenhuisopname. Daardoor moeten alle ziekenhuizen voor routine-operaties dezelfde prijs aanrekenen. Rekent een ziekenhuis meer aan, dan moet het dat zelf betalen.

De pil Demotte kan ambtshalve geneesmiddelen - zoals de pil - inschrijven op de lijst van terugbetaalde geneesmiddelen.
25 mrt 2005
meer over
zie ook rubriek