Maatregelen tegen artsen die geen generieke geneesmiddelen voorschrijven

Artsen die weigeren om prijsbewust geneesmiddelen voor te schrijven, moeten worden aangepakt. Dat beklemtonen het socialistisch ziekenfonds en de socialistische vakbond.
Belgen zijn de grootste pillenslikkers van Europa. Vorig jaar stegen de uitgaven voor geneesmiddelen met meer dan 10 procent. Dat is voor een groot stuk te wijten aan artsen' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>artsen die steeds vaker nieuwe en dure geneesmiddelen voorschrijven.

Volgens Xavier Verboven van de socialistische vakbond ABVV en Guy Peeters van het socialistisch ziekenfonds brengt die stijging de betaalbaarheid van de ziekteverzekering in het gedrang. Daarom voeren ze deze ochtend met SP.A-voorzitter Steve Stevaert een actie voor goedkopere geneesmiddelen in een aantal stations.

Daarbij wordt onder meer het boekje Het goedkoopste geneesmiddel uitgedeeld. Het is een praktische gids waarin telkens de beste koop wordt aangewezen uit een lijst van ruim 1.900 geneesmiddelen. De gids is ook via het internet te raadplegen.

,,Het is belangrijk om de mensen te sensibiliseren'', stelde Peeters. De ziekenfondsen moeten volgens hem patiënten ook individueel kunnen informeren over goedkopere varianten. ,,Wij mogen niet oordelen over de opportuniteit van het geneesmiddel dat de arts voorschrijft, maar kunnen onze leden wel inlichten over de financiële gevolgen. Vooral bij patiënten die lange tijd dure medicatie moeten innemen kan dat grote besparingen opleveren.''

Nog belangrijker is dat artsen prijsbewust voorschrijven. Dat kan door het gebruik van generieke geneesmiddelen te stimuleren. Een generiek geneesmiddel is een perfecte kopie van een oorspronkelijk merkgeneesmiddel. Hoewel ze een kwart goedkoper zijn, worden ze in vergelijking met de ons omringende landen erg weinig voorgeschreven.

Artsen die systematisch weigeren prijsbewust voor te schrijven, moeten volgens Verboven en Peeters hun accreditering kunnen verliezen. Dat is een soort erkenning waardoor artsen een hoger ereloon kunnen aanrekenen. Vandaag is de accreditering enkel gekoppeld aan een verplichte vorming. In de gezondheidswet werd al vastgelegd dat daar het criterium rationeel voorschrijfgedrag bijkomt.

Stevaert beklemtoont dat het intrekken van de accreditering een stok achter de deur is. ,,Maar dat gaat het probleem niet oplossen.'' De SP.A-voorzitter gelooft meer in positieve maatregelen, zoals overleg met de huisartsen.

De federale regering heeft voor 2005 al een batterij besparingen voor de geneesmiddelensector uitgewerkt. Die moeten 230 miljoen euro opleveren. Zo worden antibiotica en middelen tegen depressie duurder wanneer ze niet echt nodig zijn.

Voor Verboven en Peeters moeten de besparingen onverwijld worden uitgevoerd. ,,Zo niet betaalt de patiënt het verschil.''
24 mrt 2005
meer over
zie ook rubriek