Solvay betaalt 1,3 miljard euro voor Franse farmagroep Fournier

De Belgische chemie- en farmaciegroep Solvay heeft een 'memorandum of understanding' ondertekend met de aandeelhouders van het Franse farmaciebedrijf Fournier Pharma, met als doel het bedrijf voor 100% over te nemen voor een bedrag van 1,3 miljard euro in cash. Dat deelt Solvay donderdagochtend mee.
Het Franse bedrijf Fournier was al een tijdje op zoek naar vers kapitaal. In 2002 overwoog Fournier een gehele of gedeeltelijke verkoop en zelfs een beursgang, maar in 2003 koos het bedrijf uiteindelijk voor autonomie. Die keuze was blijkbaar ook geen blijvende optie. In december meldde De Tijd dat Solvay aasde op zijn Franse sectorgenoot.

In de herfst meldde Aloïs Michielsen, de gedelegeerd bestuurder van Solvay, nog dat de groep 'een strategische beslissing overwoog in zijn farmadivisie'. Fournier ontkende toen de overnamegesprekken. Ook Solvay wou dan geen commentaar kwijt.

Vandaag kan Solvay wel een overname aankondigen. Ten minste, beide partijen ondertekenden een 'memorandum of understanding'. 'De bevestiging van Solvays intentie om de wereldleider in fenofibraten, een succesvol cardiologieproduct voor behandeling van een verhoogd cholesterol- en triglyceriden-gehalte in het bloed, over te nemen, hangt af van een nauwkeurig onderzoek, gedurende de volgende vier weken, van dat bedrijf', schrijft Solvay in zijn persbericht.

'In afwachting van een bevredigend resultaat van dit onderzoek, de goedkeuring van de relevante autoriteiten en de gepaste werknemersinformatieprocedures zou de overname kunnen worden afgerond in 2005', voegt Solvay er aan toe.

Lipanthyl


Fournier Pharma is de op drie na grootste onafhankelijke Franse farmagroep. Het bedrijf wordt voor 80 procent gecontroleerd door de familie Le Lous. Fournier boekte in 2003 een omzet van 557,5 miljoen euro, waarvan 70 procent in Frankrijk. Lipanthyl is het meest bekende product van de Franse groep. Het is een cardiovasculair geneesmiddel. Fournier is ook actief in de urologie en de gynaecologie. Deze activiteiten sluiten goed aan bij de farma-activiteiten van Solvay. Tegen 2007 plant Fournier naar verluidt geen lanceringen van nieuwe producten.

De integratie van Fournier Pharma zou aan Solvays cardiologietak en onderzoekspipeline een sterke en unieke lijn van producten toevoegen voor de behandeling van dyslipidemie - de controle van cholesterol en triglyceriden -, zodat cardiometabolen het grootste toepassingsgebied wordt van Solvay Pharmaceuticals, zegt Solvay. De andere, kleinere activiteitsgebieden van Fournier Pharma - gynaecologie, gastro-enterologie en psychiatrie - sluiten aan op Solvays eigen therapeutische keuzes.

'De transactie zou de omzet van Solvay Pharmaceuticals met meer dan een derde verhogen en de rendabiliteit van de Groep onmiddellijk doen stijgen, met potentieel voor significant verbeterde prestaties door pipeline ontwikkelingen en synergie', benadrukt Solvay.
24 mrt 2005
Bron: De Tijd
meer over
zie ook rubriek