Socialistisch front voor goedkopere medicijnen

Het socialistische ziekenfonds (SM) en de socialistische vakbond ABVV voeren vandaag gezamenlijk campagne voor een goedkoop geneesmiddelenbeleid. Volgens de algemene secretaris van de SM, Guy Peeters, vormen de toenemende uitgaven van medicijnen een bedreiging voor de betaalbaarheid van de ziekteverzekering. Hij steunt de aangekondigde besparingen in de geneesmiddelenuitgaven zolang die niet gebeuren op de kap van de patiënt.
De uitgaven voor geneesmiddelen, die het voorbije jaar met meer dan 10 procent gestegen zijn, dreigen de gezondheidszorg in financieel gevaar te brengen. We slikken met zijn allen te veel onnodige en dure geneesmiddelen, waarbij vooral antibiotica en antidepressiva overmatig worden geconsumeerd.

Het voorschrijfgedrag van de geneesheren is het meest bepalend voor de kosten van de patiënt. Daarom pleiten de SM en het ABVV voor een responsabilisering van de artsen' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>artsen. Ze willen dat een geneesheer die niet systematisch prijsbewust en volgens de regels van de goede praktijk voorschrijft, zijn of haar accrediteringsstatuut verliest. Met dit statuut krijgt de arts recht op een betere verloning. De socialistische vakbond en het socialistische ziekenfonds zijn ook voorstander van de invoering van het kiwimodel, waarbij de overheid een centrale aanbesteding voor geneesmiddelen uitschrijft.

Met hun actie houden de initiatiefnemers de druk aan op het federale regeringsbeleid. De geplande besparingsmaatregelen in de geneesmiddelensector van 230 miljoen euro moeten onverwijld worden uitgevoerd, maar niet ten koste van de patiënten, zeggen ze.

Informeren

Ze pleiten dan ook voor het individueel informeren van hun leden over goedkopere maar evenwaardige geneesmiddelen. Die mogelijkheid is opgenomen in het ontwerp van gezondheidswet, waarover vandaag in de federale Kamer wordt gestemd.

In afwachting verdelen militanten van de SM en het ABVV vandaag in verscheidene Vlaamse treinstations een praktische gids voor het goedkoopste geneesmiddel. In het station van Mechelen overhandigen sp.a-voorzitter Steve Stevaert, Guy Peeters en de algemene secretaris van het ABVV, Xavier Verboven, de boekjes aan de pendelaars.

24 mrt 2005
Bron: De Tijd
meer over
zie ook rubriek